De Revelion, vom număra o secundă în plus. Iată EXPLICAŢIA


Cinci, patru, trei, doi, unu, unu… La mulți ani! Așa ar trebui să sune numărătoarea inversă de Revelion pentru cei care doresc să fie foarte riguroși, în pas cu timpul universal definit de ceasurile atomice și ritmul de rotație al Pământului. Și asta deoarece anul în care încă ne aflăm va avea o secundă în plus, regulă aplicată în lumea întreagă, pentru a ține pasul cu schimbările survenite în viteza de rotație a planetei noastre, informează AFP.
Țările care utilizează Timpul Universal Coordonat (UTC) vor adăuga o secundă intercalată, numită și secundă bisectă, în timpul numărătorii inverse din noaptea dintre ani, ceea ce va face ca ultimul minut din 2016 să aibă 61 de secunde, arată sursa citată. În cazul altor state, ora va fi determinată după fusul orar raportat la UTC.
Saltul de o secundă se introduce în UTC la sfârșitul lunilor decembrie sau iunie, după analizarea cu cea mai mare precizie a neregularităților vitezei de rotație a Pamântului. Ceasurile atomice nu își modifică ritmul de funcționare, fiind capabile să mențină timpul perfect pentru 300 de milioane de ani, fără să se abată cu o secundă.

„Această extra-secundă, sau secundă bisectă, dă posibilitatea alinierii timpului astronomic, care este neregulat și e calculat în funcție de viteza de rotație a Pământului, la UTC, care este extrem de stabil și a fost determinat de ceasurile atomice începând din 1967”, potrivit unui comunicat al Observatorului din Paris, clădire ce găzduiește Serviciul internațional de monitorizare a rotației terestre și a sistemelor de referință (IERS), responsabil de sincronizarea orei.
„Secvența datelor markerilor secundei UTC vor fi: 31 decembrie 2016 — 23:59:59, 23:59:60, 1 ianuarie — 00:00:00”, se arată pe site-ul IERS.

Această ajustare este necesară deoarece viteza de rotație a Pământului nu este constantă — uneori aceasta este mai accelerată, alteori mai lentă, însă per total manifestă o încetinire cu aproximativ două miimi de secundă în fiecare zi — din cauza unor factori printre care se numără efectul forțelor gravitaționale exercitate de Lună și Soare, ceea ce prelungește în mod imperceptibil zilele pământenilor. Ca urmare, timpul astronomic — durata unei zile pe Pământ — se desincronizează treptat în raport cu timpul atomic — măsurat de aproape 400 de ceasuri atomice amplasate în mai multe locuri pe glob, după cum mai arată sursa citată.
Acest fenomen ne obligă să readaptăm ceasurile. În medie, la fiecare 18 luni, trebuie să „întârziem timpul” cu o secundă pentru a „aștepta” natura. Acest lucru a fost făcut deja de 26 de ori, din 1972.

Aparent, adăugarea unei secunde va fi insesizabilă, însă sistemele de înaltă precizie, cum ar fi sistemele de navigație prin satelit sau marile rețele informatice, trebuie sa efectueze o recalibrare pentru a evita un decalaj potențial catastrofal. Este de altfel motivul pentru care nu se programează nicio lansare de rachetă într-o astfel de zi, un decalaj chiar și atât de mic putând da peste cap toate calculele.

romaniatv.net

Distribuie


Stephen Hawking, anunţ apocaliptic pentru omenire: 'Să evadăm de pe Terra'
Sfinte Sisoe: Aceste zodii vor avea teancuri de bani în 2017!
A lipsit de la serviciu pentru prima oara in 25 de ani, iar sefii lui au aflat ceva incredibil
Un fond de ten de calitate cu fluid Favisan, la un pret foarte mic!
Descoperire neaşteptată în Lacul Detroit, sub care a existat un mic oraş abandonat în 1952
Cum să cureţi uşor ROSTURILE de la FAIANŢĂ şi GRESIE
Caz impresionant! Supravietuitorii incendiului din Colectiv au realizat un video, in care indeamna r...
Un barbat a descoperit un Anaconda gigant in padure, ce a gasit in burta lui a socat pe toata lumea!
Video scandalos cu doi poliţişti comunitari! Show total, în plină stradă
Groaza in Romania! 10 tarani sunt speriati, strigoile le mananca vitele din grajd, iata unde se inta...
Este pitic si se lauda ca este un armasar in pat cu cei 81 de centimetri a lui, toti cred ca minte, ...
INGROZITOR! O femeie a nascut un cal in timp ce o exorciza, cazul care a socat milioane de oameni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *