Advertoriale

Cum schimbă maturizarea copilului relația dintre părinți și cum poți gestiona mai ușor etapa „familie cu adolescenți”   

Creșterea și maturizarea copilului reprezintă un proces normal, iar schimbările aduse de această etapă sunt inevitabile. Adolescența este percepută ca o perioadă tumultoasă, în care apar multe neînțelegeri între părinți și copiii acestora, dar reprezintă și o perioadă de dezvoltare, autocunoaștere și consolidare a relațiilor din familie. 

 

Dacă și tu îți dorești să-l înțelegi pe copilul tău adolescent și să ai o relație armonioasă cu acesta, citește acest articol. 

Creșterea independenței

Adolescenții sunt recunoscuți pentru doza mare de independență pe care o dezvoltă. În funcție de modul în care este exprimată, independența poate părea o formă de rebeliune în cazul anumitor adolescenți. Cu toate acestea, asumarea responsabilității și independența pot fi cultivate chiar de părinți, astfel încât să promoveze procesul de autocunoaștere a viitorului adult în devenire. 

 

Pentru început, îi poți oferi sarcini ușor de realizat, dar prin îndeplinirea cărora, adolescentul să simtă că poate finaliza cu succes ce l-ai rugat. De asemenea, comunicarea este cheia pentru o relație bună cu adolescenții. Ascultă-l empatic și află ce-și dorește cu adevărat să facă. 

 

Pentru mulți părinți, a-i permite copilului să se descurce și singur poate fi un lucru înfricoșător, deoarece în ultimii ani a avut grijă să-l protejeze și să-i ofere confort. Acest aspect poate fi dificil de implementat, mai ales de către părinții protectivi, care au avut un copil cuminte, ce este de nerecunoscut acum. Cu atât mai mult, a-i permite să-și afirme independența controlat este necesar pentru dezvoltarea armonioasă a adolescentului. Dacă întâmpini dificultăți, poți consulta un psihoterapeut Bucuresti, care să te îndrume spre a lua cele mai bune decizii pentru copilul tău și relația voastră. 

Comunicarea dificilă

Procesul de autocunoaștere poate fi destul de copleșitor pentru adolescent. Acesta trece printr-o perioadă în care nu înțelege complet ce se întâmplă, prin urmare tendința este de a se retrage și de a comunica mai puțin cu membrii familiei. În schimb, cu prietenii poate împărtăși chiar și unele aspecte personale. Adolescentul se poate confrunta cu presiunea grupului, dar și cu alte situații, pe care este important a i le explica cu blândețe și a-l învăța să le gestioneze eficient. 

 

Nu te simți dat la o parte, deoarece este o perioadă normală. Este indicat a fi aproape de acesta, pregătit să-l asculți dacă vrea să vorbească. Arată-i că ești ca un prieten și că poate vorbi cu tine despre orice problemă. 

 

În această perioadă în care simți că adolescentul se distanțează de părinți, unii parteneri au tendința de a dezvolta conflicte în cuplu, ca urmare a frustrării date de incapacitatea de a se apropia de copil ca până acum. Pentru menținerea armoniei între parteneri și în familie, este indicat a merge la terapie de cuplu.

Schimbările hormonale și emoționale

La pubertate, apar o multitudine de modificări hormonale, care pregătesc adolescentul pentru maturizarea sexuală. În prezent, adolescenții sunt expuși la mai mulți stimuli, printre care și pornografia. Deși, tind să pară că nu au nevoie de părinți pentru a-și înțelege sexualitatea, acum este perioada în care au nevoie să fie înțeleși și să le fie explicate nelămuririle pe care le au. 

 

Este indicat a merge împreună cu adolescentul la ședințe de psihoterapie dedicate adolescenților și familiei. Astfel, adolescentului îi sunt explicate cu blândețe și prin tehnici care nu-l fac să se simtă inconfortabil schimbările prin care trece, inclusiv la nivel emoțional. De asemenea, acesta deprinde metode pentru a-și gestiona eficient trăirile. 

 

Maturizarea copilului și transformările aduse de adolescență pot fi dificil de gestionat. Prin aplicarea unor metode optime, comunicare deschisă și dacă este necesar, îndrumarea unui psiholog sau psihoterapeut, poți trece cu bine prin această perioadă, fără a afecta stabilitatea familială. 

 

Sursa foto: Freepik