Actualitate

Aerul condiționat din mașină sau din încăpere, risc pentru transmiterea COVID-19

Tot mai mulți specialiști au adus în dicuție în ultima perioadă posibilitatea ca noul coronavirus să fie transmis pe calea aerului. Inclusiv, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut că există dovezi despre răspândirea COVID-19 prin aer, fapt ce aduce o nouă perspectivă îngrijorătoare asupra modului în care este transmis virusul, în special vara, când în încăperi sau în autoturisme este pornit aerul condiționat.

Potrivit specialiștilor consultați de B1.RO, este plauzibil ca aerul condiţionat din maşină sau din încăpere să contribuie la răspândirea noului coronavirus. Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, avertizează că există pericolul transmiterii dacă este contaminare în încăpere.

“Da, este periculos dacă există contaminare de viruși, acele picături care persistă în aer și aerul condiționat le vehiculează. În plus dacă aerul condiționat nu are un filtru bactericid acolo se pot concentra viruși care pot să fie ulterior împrăștiați în aer prin mecanismul de aer condiționat.
Riscul acesta al aerului condiționat este mai ales în instituții, mai puțin acasă sau în mașina personală. Acasă ești oricum contaminat. Problema apare în spații publice sau spații unde sunt aglomerări”, a declarat medicul Virgil Musta

Pe de altă parte, medicul Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a precizat că, deși nu există dovezi concludente, posibilitatea transmiterii COVID-19 prin intermediul aerului condiționat din autoturism sau din încăpere trebuie luată în calcul ca factor de risc.

“Dintre căile de transmitere, cele clasice rămân oricum în top, vorbim despre transmiterea prin picăturile din căile respiratorii, probabil că reprezintă principala cale de transmitere. De asemenea, vorbim despre suprafețe în anumite condiții. Transmiterea prin intermediul aerului se referă la situația în care există particule mici care conțin acest virus. Se vorbește despre acea zonă de la un metru deasupra solului unde ar fi riscul cel mai mare, de fapt vorbim despre efectul de aerosoli.

În plan concret, când vorbim despre efectul de aerosoli, vorbim despre situația în care în spital sunt folosiți aerosoli ca terapie, de situația în care, în momentul în care tragem apa la toaletă se creează acel efect de aerosoli, motiv pentru care se recomandă ca toaleta să fie acoperită cu un capac înainte de a trage apa și în principiu aerosolii se pot forma și în momentul în care este o încăpere unde există contaminare, care nu e aerisită.

Legat de aerul condiționat din încăpere sau din mașină, părerile sunt împărțite. Chiar dacă există filtre, se spune că acele particule foarte mici, particule virale, nu ar putea fi oprite de acele filtre. Deocamdată e doar o ipoteză adusă în discuție. Nu putem spune sigur, dar este un risc care trebuie luat în calcul. Nu avem garanția că filtrele existente blochează noul coronavirus. Nu aș zice că transmite, aș zice că deocamdată este o ipoteză și trebuie prudență”, a explicat medicul Adrian Marinescu

sursa