Social

Afla, cât de prost sunt plătiți românii față de danezi

Motivul principal pentru care românii pleacă în străinătate ține de bani. Ești mai bine plătit pentru aceeași muncă într-o țară străină. Interesant este însă cât de mari sunt diferențele.

O nouă analiză publicată de Haberler încearcă să pună în context costul forței de muncă de pe teritoriul Uniunii Europene. Dacă te gândeai să te muți dintr-o țară în altă, iar salariul reprezintă un criteriu dominant, acestea sunt informațiile de care ai nevoie.

Ca referință, diferențele sunt absolut năucitoare. Un om în Europa poate fi plătit în condiții similare, pentru o oră de muncă, cu 6,5 euro sau 45,8 euro. Este adevărat că în momentul în care câștigi câteva mii de euro și costurile aferente traiului sunt semnificativ mai mari, dar dacă ai un pic de ambiție, cu siguranță este mai ușor să pui bani deoparte când câștigi 4000 de euro pe lună, decât atunci când îți intră în buzunar doar 350 de euro.
Din păcate pentru noi, România se află destul de aproape de baza piramidei. Cel mai scăzut cost orar al forței de muncă din UE a fost înregistrat anul trecut de Bulgaria, cu 6,5 euro. România este pe locul doi de la coadă cu 8,1 euro, urmată de Ungaria cu 9,9 euro și Lituania cu 10,1 euro.
sursa

Citeste si...