Trimite-ne imagini si mesaje pe WhatsApp - 0757477968

Ne puteti contacta prin e-mail: info@antena24.ro sau pe facebook: facebook.com/antena24.ro

Scitech

ALEXA, DORIȚI GIGANȚII TEHNICI UE acționează pentru a opri abuzul de servicii digitale

OK, mărturisesc: sunt ludit. În cazul în care nu sunteți familiarizați cu termenul, acesta se referă la cineva care se opune mașinilor care elimină slujbele care au fost făcute în mod tradițional manual, subminând și subevaluând abilitățile meșterilor deserviți de timp. Nu vreau să spun că vreau să mă întorc la vremurile proaste ale taxiurilor trase de cai, focurilor de cărbune și lumânării, dar sunt îngrijorat de răspândirea neîngrădită a noilor tehnologii. Unele dintre ele, desigur, sunt de neprețuit pentru lumea conectată de astăzi și extrem de utile. Unele dintre ele sunt destul de puțin. Nu am fost niciodată interesat de ideea Internetului obiectelor (IoT), în ciuda unui lung interviu TV pe care l-am susținut acum câțiva ani cu unul dintre avocații săi principali, Jeremy Rifkin, teoreticianul economic și social american și scriitor al mai multor cărți despre subiect. Faruri care se aprind numai atunci când se apropie un vehicul sau un pieton? Mașini de spălat care pot fi activate de la distanță de pe telefonul mobil?

Nu multumesc. Ce este în neregulă cu rotirea unui buton? De ce pe Pământ ar vrea cineva să pornească de la distanță o mașină de spălat, cu excepția cazului în care un alt robot de un fel ar fi putut să adune hainele pentru a le pune în ea și să adauge pudra de spălat, ca să nu mai vorbim de descărcarea acesteia după aceea? Nu vreau să spun că vreau să văd cu totul spatele mașinilor de spălat, desigur. Îmi mai amintesc că mama, bunica și mătușa lucrau toate împreună la marea spălătorie din bucătărie, cu scânduri de spălat (adoptate ulterior de grupurile de skiffle ca instrumente muzicale), un mangle greu și bare de săpun tare și apoi trebuind să folosească găleți a goli cada. Pe vremea aceea eram doar un băiețel, dar am văzut că a fost o muncă grea.

Luddiții originali erau un grup de muncitori englezi din secolul al XIX-lea, jurați să se sprijine reciproc prin jurământ, care au spulberat în mod deliberat fabrici de textile mecanizate. Industriile lânii și bumbacului erau părți vitale ale economiei engleze, iar fabricile mecanizate deveneau esențiale, astfel încât proprietarii erau în mod firesc puțin supărați. Cu toate acestea, mașinile amenințau munca țesătorilor de mână; Faima lui Charles Mason din Mason și Dixon era un om din Gloucestershire care văzuse și era tulburat de efectele mecanizării în industria textilă și de reprimarea dură a protestatarilor. Luddiții ar fi fost numiți după Ned Ludd, presupus un țesător din Anstey, lângă Leicester, în regiunea Midlands engleză, care, se pretinde, a spart două rame de țesut fie pentru răzbunare, după ce au fost biciuiți pentru trândăvie, fie după ce au fost jigniți de tinerii locali. Poate că nici măcar nu a existat. Indiferent dacă a făcut-o sau nu, există o stradă numită după el în presupusul său oraș natal. Experții spun că Luddiții nu erau împotriva tuturor tipurilor de mașini, ci doar a celor folosite în ceea ce ei numeau „o manieră frauduloasă și înșelătoare” pentru a evita practicile standard de muncă. Mai mult, au dorit să se asigure că utilajele sunt operate de muncitori calificați care au servit ucenicie și care au primit salarii corespunzătoare….
sursa

Citeste si...