Publicitate
Social

ARMATA OBLIGATORIE! Toti tineri vor face armata dupa varsta de 18 ani!

Publicitate

Veste soc pentru tineri cu varsta de 18 ani, armata se va face obligatoriu dupa sondajul care s-a produs pe internet, relateaza stirileprotv.ro.

Sondajul realizat de INSCOP pentru cotidianul “Adevarul” la sfarsitul lunii aprilie arata ca romanii nu sunt chiar atat de reticenti fata de ideea reintroducerii armatei obligatorii cum am crede bazandu-ne doar pe reactiile din retelele sociale.

Publicitate

Barbatii sunt mai degraba de acord cu aceasta idee decat femeile (61,5% fata de 55,3%). Cei mai reticenti sunt romanii intre 18 si 24 de ani – mai putin de jumatate dintre acestia sunt de acord cu reintroducerea serviciului militar. In schimb, mai bine de doua treimi dintre cei de la 65 de ani in sus vor ca armata sa fie din nou obligatorie.

Darie Cristea, coordonator programe INSCOP, spune ca ”Faptul este explicabil in conditiile in care generatiile care au trecut prin serviciul militar obligatoriu nu il vad neaparat ca pe ceva neobisnuit sau negativ.

Mai mult, probabil persoanele mai in varsta asociaza serviciul militar si cu un tip de disciplinare a tinerilor, maturizare etc.

De asemenea, in cazul persoanelor varstnice, acordul fata de stagiul militar obligatoriu poate avea legatura si cu sentimentele de nostalgie fata de perioada de tinerete.

Gradul de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu nu trebuie deci redus la contextul geopolitic, chiar daca acesta a readus problema in dezbaterea publica.

Este important de remarcat un grad sporit de acord cu ideea chiar la segmentul 18-34 de ani, care ar putea teoretic fi primul vizat de o asemenea masura.”

Sociologul explica si ca „mediul rural este ceva mai favorabil masurii decat cel urban, probabil si pe considerentul ca multe persoane cu rezidenta in rural asociaza participarea la institutia militara cu un grad sporit de integrare sociala, inclusiv de apropiere de mediul urban, conditiile si meseriile specifice acestuia.

Armata a functionat multa vreme ca un “bulevard” de mobilitate sociala si e posibil ca inclusiv tinerii de azi care nu au apucat armata obligatorie sa vada in ea si o sansa profesionala si, de ce nu, de identitate”.

 

Publicitate

Citeste si...