Social

Asociația Gameslot saluta inițiativa senatorului PMP Lucian Iliescu, privind interzicerea păcanelelor in proximitatea școlilor.

Asociația Gameslot saluta inițiativa senatorului PMP Lucian Iliescu, privind interzicerea păcanelelor in proximitatea școlilor.Asociația Gameslot, saluta inițiativa senatorului Lucian Cătălin Iliescu, privind modificarea ordonanței 77/2009, în sensul restricționari activitatati de gambling in proximitatea instituților de învățământ.

In urma cu un an, Domnul Iliescu, într-o intervenție telefonică la bucurești tv, pe acea vreme consilier municipal la primăria capitalei, si initiator al unui proiect la nivel local similar cu acesta, susținea faptul că acest demers ar trebui facut si la nivel de parlament. La 3 luni distanță de la acea intervenție telefonică, Lucian Iliescu, printr-o conjunctura fericita, credem noi, ajuge senator de București in locul domnului Traian Băsescu. Astăzi, prin demersul domniei sale, domnul Iliescu ne arata ca nu a uitat ce opinii avea cu un an in urma.
Este evident faptul că, cu o floare nu poți face primăvară. Legislația domeniului jocurilor de noroc are carențe majore, iar dacă ne uităm la cine sa perindat pe la conducerea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) in ultimii ani, acest lucru este de înțeles.
In ultimii ani, despre problema dependenței de jocurile de noroc sa discutat doar in campanie, politicienii in majoritatea cazurilor pacalind cetățeni cu bunele lor intenti. Cazul de la Voluntari este cel mai emblematic caz de înșelătorie electorală. Speram, ca întreg parlamentul sa trateze cu seriozitate acest proiect si sa il sprijine prin vot, se arată în comunicatul de presa semnat de Pietro Scepchin, președintele Asociației Gameslot

Senatorul PMP Cătălin Lucian Iliescu propune un proiect de reglementare a legii privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, în sensul interzicerii înfiinţării activităţii de tip slot-machine la o distanţă mai mică de 200 de metri faţă de intrarea în unitatea de învăţământ sau în incinta unui condominiu.

„Iniţiativa prevede în plus dovada că intrarea în spaţiul propus pentru activitatea de tip slot-machine nu este situată la o distanţă mai mică de 200 de metri faţă de intrarea în unitatea, instituţia de învăţământ, spaţiul destinat educaţiei şi formării profesionale sau unitatea care oferă educaţie extraşcolară din cadrul învăţământului preuniversitar, respectiv spaţiul propus pentru activitatea de tip slot-machine nu este situat în incinta unui condominiu”, prevede proiectul de act normativ.

În opinia iniţiatorului, legislaţia privind jocurile de noroc protejează copiii şi tinerii, „dar numai parţial”.
În prezent, OUG nr.77/2009 prevede că pentru obţinerea autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc, operatorii economici trebuie să facă dovada că spaţiul propus nu este situat în incinta unui aşezământ de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, unor aşezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi altele asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora. Însă nu interzice înfiinţarea locaţiilor specializate pentru desfăşurarea jocurilor de noroc în apropierea instituţiilor de învăţământ, a campusurilor aferente, „ceea ce reprezintă un pericol real de corupere a copiilor şi tinerilor”, se arată în expunerea de motive.
Din categoria jocurilor de noroc, cele mai extinse şi nocive pentru tineri sunt jocurile de noroc tip slot-machine. Conform datelor statistice, există 311 organizatori de jocuri de tip slot-machine, numai în primele 10 luni ale anului fiind autorizate 71.279 de slot-machine, potrivit proiectului.

Iniţiatorul mai susţine că organizarea activităţii de jocuri de noroc tip slot-machine în condominii, alături de spaţiile cu destinaţia de locuinţe, în special la parterul blocurilor, „prezintă practic acelaşi risc de contaminare a copiilor şi tinerilor cu patima jocurilor de noroc”.

Propunerea legislativă mai prevede o normă tranzitorie, conform căreia „operatorii economici care deţin autorizaţie de exploatarea a jocurilor de noroc valabilă la data intrării în vigoare a acestei legi îşi continuă activitatea până la data expirării autorizariei.

Proiectul pentru completarea art.15 alin.(2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc a fost înregistrat la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Citeste si...