Publicitate
Sanatate

Beatrice Mahler: Sunt date care arată că Johnson & Johnson cu doză de rapel aduce o protecție inclusiv împotriva variantei Omicron

Publicitate

Vaccinurile anti-COVID-19 existente în România și avizate național și internațional oferă protecție, indiferent de tehnologia folosită, a subliniat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.
Referitor la posibilitatea ca vaccinul de la Johnson & Johnson să aibă o eficiență mai redusă împotriva variantei Omicron a SARS-CoV-2, medicul a declarat:

Știrile sunt încă contradictorii, pentru că nu avem studii foarte amănunțite care să aducă detalii pro sau contra acestei informații. Sunt până acum date că totuși Johnson & Johnson cu doză de rapel aduce o protecție inclusiv împotriva variantei Omicron, dacă vorbim de protecție față de o formă severă de boală. Totuși, știm că recomandările internaționale sunt ca rapelul, sau doza booster să fie făcută cu un vaccin pe bază de tehnologie nouă, ARN mesager, care pare să aducă un plus de anticorpi atunci când vorbim de imunitate”.

Publicitate

Cred că în curând vom avea informații despre ce înseamnă răspunsul imun al persoanelor care au făcut rapelul la patru luni sau la trei luni și vom avea date legat de modalitatea în care valul pandemic, care circulă în acele țări, infectează persoanele care au făcut rapelul mult mai rapid și produc o anumită formă de boală. Probabil că se va lua în discuție acest rapel precoce pentru categoriile la risc, pentru categoriile care nu au un răspuns imun adecvat după administrarea vaccinului”, a adăugat Beatrice Mahler.

sursa

Publicitate

Citeste si...