Advertoriale

Ce este numărul VIN și de ce este important

Codul VIN sau numărul de identificare a vehiculului este un cod unic prin care fiecare mașină produsă poate fi identificată, în orice colț al lumii ar fi produsă.

Conceptul a apărut în anii 50 în Statele Unite, iar de atunci acesta a fost modificat în mai multe etape, fiind cu timpul generalizat și standardizat în rândul tuturor producătorilor de automobile, apărând ca standard comun în 1983. Acest număr care ajută la identificarea unui vehicul este format din 17 caractere, fiecare dintre acestea având o anume semnificație care poate fi înțeleasă într-un mod mai simplu sau mai complicat. Importanța numărului VIN este destul de mare, dat fiind că acesta reprezintă codul unic sub care a fost produsă o mașină.

Ce semnifică numărul VIN?

Componența numărului VIN este realizată din trei secțiuni: prima se referă la identificarea producătorului, a doua se referă la descrierea vehiculului, iar a treia se referă la indicarea acestuia. Prima secțiune este formată din 3 caractere care oferă informații despre zona geografică, despre țara de origine și despre compania producătoare. Cea de-a doua secțiune se referă la modelul vehiculului, la tipul acoperișului, la locul de producție, anul de producție, respectiv generația din care face parte. Ultima secțiune este reprezentată de un cod prin care vehiculul poate fi identificat odată cu ieșirea din fabrică.

Unde poate fi găsit codul VIN?

De regulă, numărul VIN poate fi găsit în cel puțin două locuri în mașină. Este vorba despre partea inferioară a parbrizului, despre partea interioară a ușii sau în blocul motor. De asemenea, codul VIN poate fi găsit în cartea mașinii, iar după înregistrare, acesta se găsește și în talonul mașinii.

La ce folosește codul VIN?

Dat fiind că este codul unic prin care vehiculul poate fi identificat, codul VIN este necesar în orice tranzacție care implică vehiculul în cauză. Poate fi vorba despre achiziția vehiculului nou, despre simpla încheiere a poliței de asigurare a vehiculului sau despre achiziția de piese de schimb pentru vehicul. Pentru a identifica piesele corecte de care ai nevoie pentru mașină, este important ca identificarea modelului să se facă în mod exact. De asemenea, acest cod este important în procesul de achiziție a unui vehicul la mâna a doua. Cu ajutorul unui instrument de căutare specific, prin simpla introducere a codului VIN poți afla numeroase informații despre vehicul și poți vedea istoricul înregistrat al acestuia. Un astfel de instrumente îți oferă informații esențiale despre descrierea tehnică a vehiculului, despre întreținerea sa de-a lungul timpului, despre proprietarii anteriori și despre accidentele prin care acesta este posibil să fi trecut.

Așadar, numărul VIN este unul esențial nu numai pentru simpla identificare a vehiculului, ci și pentru diverse alte acțiuni pe care le poți face în legătură cu acesta. Mai ales atunci când dorești să faci o achiziție a unui model de mașină la mâna a doua este important să verifici istoricul acesteia, să faci verificări amănunțite în ceea ce privește numărul de kilometri sau implicarea în accidente ori numărul de proprietari anteriori. Pentru aceasta este nevoie de acest număr de identificare, codul unic prin care poți afla orice informație înregistrată despre vehiculul în cauză.