Sanatate

Cei mai mortali agenti patogeni din lume, potrivit OMS

Iată lista OMS și ce ar trebui să știți despre aceste boli înfricoșătoare:’

Febra hemoragică Congo din Crimeea

Această febră transmisă de căpușe și-a luat numele din Crimeea, unde a apărut pentru prima dată în 1944, și din Congo, unde s-a răspândit în 1969. Acum, poate fi găsită în toată lumea, deși apare în principal în Asia . Boala este adesea denumită greșit „virusul Ebola din Asia” pentru efectele sale rapide, care includ mărirea ficatului, febră, dureri musculare și vărsături.

Chris Whitehouse, de la Outbreak News Today , scrie că CCHF se răspândește în prezent în India, unde lucrătorii agricoli sunt adesea expuși animalelor bolnave care poartă căpușe. Potrivit OMS , focarele de boală pot avea o rată a mortalității de până la 40%. Nu există vaccin pentru CCHF, dar cel puțin unul s- a dovedit a fi eficient la animale.

Boala virusului Ebola

Nu este o surpriză să vezi boala virusului Ebola pe listă – a devastat țările africane de zeci de ani, cu focare răspândite în toată Africa de Vest și recenta renaștere în Liberia . Cunoscută și sub denumirea de febră hemoragică Ebola, boala are o rată medie a mortalității de 50%, dar a fost de până la 90% în unele focare.

Febra hemoragică Marburg

În 1967, o boală misterioasă a izbucnit în Europa , ucigând lucrători de laborator care fuseseră expuși maimuțelor din Uganda. Cauza, virusul Marburg, a fost numit după orașul german în care a fost detectat pentru prima dată și este un filovirus – o familie de viruși care includ Ebola.

Virusul Marburg a izbucnit doar sporadic încă din anii 1960, dar apare la persoanele care au petrecut timp în peșteri frecventate de lilieci Rousettus . Marburg provoacă erupții cutanate, stare de rău și sângerări și este adesea diagnosticat greșit. Nu există niciun vaccin sau tratament actual.

Febra Lassa

Prima dată diagnosticată în Benin, febra Lassa poate fi dificil de diagnosticat de medici și devine simptomatică doar la 20% dintre persoanele infectate, potrivit OMS . Când se lovește, pacienții pot trece de la efecte ușoare, cum ar fi o ușoară febră la, în cazuri mai severe, hemoragii, encefalită și șoc. Dar cea mai devastatoare și frecventă complicație a febrei este surditatea. Aproximativ o treime din toți pacienții cu Lassa își pierd parțial sau total din auz.

Bolile coronavirus MERS și SARS

Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul respirator acut sever (SARS) au avut o parte echitabilă din acoperirea mass-media. Sunt membri ai familiei coronavirus – virusuri care cauzează de obicei boli ale căilor respiratorii superioare. Deși transmiterea pare să provină de la cămile infectate, bolile sunt ușor de prins de la tuse sau strănutul persoanelor infectate.

Febra Nipah și Rift Valley

Pentru a opri focarul, guvernul malaezian a ordonat eutanasierea peste un milion de porci . Chiar și așa, virusul a apărut ulterior în Bangladesh și India. Nipah provoacă inflamații ale creierului, convulsii și chiar modificări ale personalității.
sursa