Extern

Comisia Europeană, atac direct către Huawei: „Una dintre priorităţile UE este să evite dependenţa de furnizorii cu risc”

Comisia Europeană, atac direct către Huawei: „Una dintre priorităţile UE este să evite dependenţa de furnizorii cu risc”
Comisia Europeană, atac direct către Huawei: „Una dintre priorităţile UE este să evite dependenţa de furnizorii cu risc”

Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţa Internă, a declarat vineri că în dezvoltarea reţelei 5G din Europa prioritară este securitatea, făcând un atac direct către gigantul chinez Huawei, suspectat că ar fi folosit de statul chinez în scopuri de spionaj.

„Este important, mai mult ca niciodată, să asigurăm un nivel ridicat de securitate în dezvoltarea reţelei 5G în UE. În cooperare cu statele membre, noi ne angajăm să punem în aplicare măsuri fiabile, coordonate, nu doar pentru asigurarea securităţii cibernetice privind 5G, dar şi pentru a consolida autonomia noastră tehnologică

Uniunea Europeană nu dispune de nicio întreprindere, dar una dintre priorităţile sale este să evite dependenţa de furnizorii cu risc”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Grupul Huawei, interzis în rețeaua 5G din Marea Britanie, din „motive geopolitice”

Gigantul tehnologic chinez Huawei a fost interzis în reţeaua de telecomunicaţii 5G din Marea Britanie, din „motive geopolitice”, anunță guvernul britanic, scrie The Guardian.

Presiunile constante din partea preşedintelui american, Donald Trump, ar fi stat la baza deciziei.

Recent, Marea Britanie a apelat la sprijinul Japoniei în privința rețelelor 5G, pentru a nu apela la grupul chinez Huawei. Decizia a fost luată în încercarea de a găsi furnizori alternativi, pe fondul unui război comercial şi de securitate între Statele Unite şi China, notează și Reuters.

În discuțiile de săptămâna trecută, guvernul britanic ar fi menţionat companiile NEC şi Fujitsu ca posibili furnizori alternativi față de oferta Huawei, din cauza noilor probleme de securitate ridicate de Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (NCSC), care face parte din GCHQ. Acum, grupului Huawei i s-a dat de înțeles că decizia ar putea fi revizuită în viitor, în eventualitatea în care Trump nu va câştiga un al doilea mandat, iar poziţia anti-China de la Washington se va schimba.
Reacția Chinei la războiul 5G

De cealaltă parte, China ameninţă cu măsuri împotriva Nokia şi Ericsson dacă UE va interzice folosirea echipamentelor Huawei în reţelele 5G.

Mai exact, Ministerul chinez al Comerţului analizează măsuri de control al exporturilor care ar împiedica Nokia şi Ericsson să livreze produse fabricate în China în alte ţări, conform Wall Street Journal.

„Această decizie dezamăgitoare este o veste proastă pentru oricine din Marea Britanie cu un telefon mobil. Aceasta ameninţă cu mutarea Marii Britanii pe banda lentă digitală, cu majorarea facturilor şi aprofundarea decalajului digital. În loc să „avanseze”, guvernul retrogradează şi îi îndemnăm să-şi reexamineze decizia. Rămânem încrezători că noile restricţii din SUA nu ar fi afectat rezistenţa sau securitatea produselor pe care le furnizăm în Marea Britanie”, au declarat reprezentanții Huawei, în urma deciziei.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *