Extern

Covid: Japonia cere Chinei să oprească testele anale asupra cetățenilor săi

Japonia a cerut Chinei să nu mai facă teste de tamponare anală pentru Covid-19 pe cetățenii săi atunci când intră în țară.

Unii s-au plâns că procedura le-a cauzat „suferință psihologică”, spun oficialii.

China, care a controlat în mare măsură virusul, a început să efectueze tampoane anale în ianuarie.

Săptămâna trecută, a negat că ar fi solicitat diplomaților americani să fie supuși unor astfel de teste după ce presa americană a raportat că unii s-au plâns de procedură.

„Unii japonezi au raportat ambasadei noastre din China că au primit teste de tamponare anală, ceea ce a cauzat mari dureri psihologice”, a declarat secretarul șef al cabinetului Katsunobu Kato.

Nu se știe câți cetățeni japonezi au primit astfel de teste, a adăugat el.

Testele sunt utilizate pe unii dintre cei aflați în carantină sau care intră în China, a mai spus el, menționând că utilizarea lor „nu a fost confirmată nicăieri altundeva în lume”.

China nu a răspuns până acum la cerere, a spus el, adăugând că guvernul japonez a făcut cererea prin intermediul ambasadei de la Beijing.

China și virusul care amenință totul
Un oraș amețit iese din cel mai dur dintre blocaje
Unele orașe chineze au introdus tampoane anale, experții locali susținând că pot „crește rata de detectare a persoanelor infectate”.

La momentul lansării lor, mass-media de stat a raportat că aceste teste au fost „controversate în rândul experților” și că au fost mult mai puțin eficiente decât testele din căile respiratorii superioare.

Au fost preferate testele existente, deoarece ei cred că majoritatea oamenilor contractează virusul pe cale orală, au spus ei.

Testele implică introducerea unui tampon de bumbac de 3-5 cm (1,2-2,0 inci) în anus și rotirea sa ușoară.
sursa

Citeste si...