Trimite-ne imagini si mesaje pe WhatsApp - 0757477968

Ne puteti contacta prin e-mail: info@antena24.ro sau pe facebook: facebook.com/antena24.ro

Extern

Covid: Țările care l-au pus în cuie, ce putem învăța de la ele

Covid-19 a zguduit lumea, cu peste 2,5 milioane de decese și 115 milioane de cazuri confirmate. Jane Corbin, de la BBC Panorama, a străbătut globul pentru a găsi cele mai bune exemple de strategii de combatere a virusului.

PASUL 1: Pregătirea
Stanley Park locuiește în Seul, Coreea de Sud. Când a mers să-și ia fiica, Joo Yeon, de la aeroport, a întâmpinat-o nu cu o îmbrățișare, ci cu o mască și o sticlă de spray igienizant.

Pentru Stanley, aceasta nu este prima sa experiență de pandemie. Își amintește de devastarea și frica pe care focarul Mers a adus-o în Asia de Sud-Est în 2015.

PASUL DOUĂ: Testați, urmăriți și urmăriți
„Este foarte dificil în acest moment, habar n-am dacă pacienții pe care îi văd au coronavirus sau nu”, a declarat David Hodges, un medic din nord-estul Angliei, pentru Panorama în martie 2020. „S-ar putea să avem sute de cazuri dispărut.”

PASUL TREI: Sprijin în carantină
„A face ca oamenii să rămână acasă este principalul motiv pentru care am reușit să-l conținem pe Covid”, spune Usha Kumari, un lucrător comunitar din domeniul sănătății din Kerala, India. Usha este unul dintre cei 30.000 de activiști sociali acreditați, cunoscuți ca lucrători Asha.

PASUL PATRU: Protejați vârstnicii
La începutul lunii aprilie, GP Lisa Federle a început testarea în casele de îngrijire din orașul antic Tübingen, în statul german Baden Württemberg, pentru a menține virusul în afară și pentru a permite vizitatorilor.Primarul orașului, Boris Palmer, a crezut că „trebuie să construim un scut special de protecție pentru persoanele care prezintă cel mai mare risc”. El a văzut impactul virusului în Italia și Spania asupra demografiei mai vechi. „Aceștia sunt persoanele în vârstă, așa că avem nevoie de o protecție specială pentru ei”.

PASUL CINCE: O strategie de vaccinare
Peste 26 de milioane de oameni din Marea Britanie au primit cel puțin o doză de vaccin coronavirus – parte a celui mai mare program de inoculare lansat vreodată de țară. În timp ce se afla în spatele liderului mondial Israel, care până acum a inoculat pe deplin peste jumătate din populația sa, Marea Britanie a avut un succes extraordinar cu programul său de vaccinare.
Succesul Marii Britanii se datorează în mare măsură unui efort uriaș de planificare. Departamentul de Sănătate și Asistență Socială a început să planifice un program de vaccinare în masă înainte de a exista chiar confirmarea primului caz Covid-19 din Marea Britanie. În vară, guvernul a semnat un contract pentru 100 de milioane de doze de vaccin Oxford-AstraZeneca și 30 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

„Preț ridicat”

Prof. Dale Fisher spune că nu putem risca să nu învățăm lecțiile din ultimele 12 luni.

„Am fost loviți puternic și am plătit un preț foarte mare. Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le putem face este când aceasta se termină, ne întoarcem la normal. Dacă nu înveți din ea, atunci istoria se va repeta.”

sursa

Citeste si...