Politica

Cozmin Gușă: ”Alegerile anticipate, un joc meschin și interesat al președintelui Iohannis”

Cozmin Gușă: ”Alegerile anticipate, un joc meschin și interesat al președintelui Iohannis”Consultantul politic Cozmin Gușă spune că alegerile anticipate reprezintă o miză doar pentru Klaus Iohannis, care prin această strategie ajunge într-o zonă a jocului politic foarte mic, care îl va avantaja doar pe el.
„Această idee a alegerilor anticipate îl așeaza pe Iohannis într-o zonă minoră a jocului politic. Nu Orban vrea alegeri anticipate și să demizioneze, ci e un joc meschin și interesat al lui Iohannis.

Președintele domină PNL și o crede că și în eventualitatea unei mojarități cu USR și PLUS alături sacrifică orice strategie de oridin administrativ, pentur că își dorește să concentreze în mâna lui absolut toată puterea. Pentru mine, atitudinea lui Iohannis e dezmăgitoare. E un joc politic mic, în condițiile în care România o duce tot mai greu. Problemele guvernului Orban sunt mari, pentru că ne aflăm într-o situație economică internațională foarte dificilă. Avem în continuare o mare majoritate a populației care o duce greu, iar pe Iohannis îl interesează doar alegerile anticipate. Acum îmi dau sema că acest guvern a fost doar pentru alegeri. Nu au contat deciziile acestui guvern, deci faptul că în campanie Iohannis nu a participat la dezbateri și și-a făcut un program bazat pe anti-PSD și anti-Dragnea.

Dar să câștigi al doilea mandat, să ai guvernarea și să te pregătești de doua campanii electorale, bazate tot pe anti-PSD, asta este de speriat! Generzi alegeri anticipate dacă ai o listă nouă, cu oameni competenți, cu altfel de oameni, ceea ce nu a fost cazul în cazul guvern. Sunt dificil de făcut alegeri anticipate, iar planul PSD va fi să încerce să împiedice alegerile anticipate. Dacă reușește să facă anticipate, Iohannis câștigă, iar perdantul este PSD, prins cu un scor mic în sondaje și conducere interimară. Totuși, PSD are o singură șansă să deturenze rezultatul favorabil lui Iohannis și PNL. Iar asta e reformarea la vârsf a PSD, la congresul din februarie. E cea mai bună campanie electorală într-o Românie plictisită de oameni vechi. Ciolacu nu poate candida la președinția PSD, pentru că orice figură legată de Dăncilă sau Dragnea nu poate fi o soluție pentru electoratul de stânga. Are martie și aprilie la îndemână Ciolacu, deci nu se poate rebrăndui. Singura șansă e o conducere reformată. De la 1 martie, Iohannis Orban și ai lor nu vor face nicio campanie electorala, ci vor sta și vor arăta cu degetul: Tu ai fost cu Dragnea, deci nu ai voie sa vorbești. Această idee a alegerilor anticipate îl așează pe Iohannis într-o zonă minoră a jocului politic.

M-aș fi așteptat de la Orban să facă niște lucruri, ca premier, dar cu anticipatele deasupra capului e limpede că ministerele vor fi populate de rubedenii, în condițiile în care aparatul de stat este foarte umflat, și ar cam trebui să treacă în privat domnii care lucrează pe salarii babane la stat.

Doar naivii cred că, în acest moment, într-un razboi, nu există și o componentă de business. E nevoie de o ranforsare a granițelor NATO. Dar, cu cine să stai de vorbă, care va fi guvernarea, dacă ea e șchioapă? Nu țin de jocul internațional, de profitul pe care l-am putea avea, ar fi avut o conjunctură cât de cât favorabilă, în logica unor anticipate, cu un guvern demis, nu vom conta.

Va fi haos, cu două rânduri de alegeri, ale caror rezultate nu pot fi prognozate.

Cred că nici Orban nu știe ce decizie să ia! E în posture cea mai incomodă, pentru că a trecut cu succes peste două alegeri, europarlamentarele și prezidențiale, dar funcția de premier a câșigat-o. Se pregătea să guverneze și chiar credeam că e serios, dar văd că execută agenda lui Iohannis, care nu este a majorității PNL. Și-au împărțit puterea, dar cam prost, pe bază de nepotism. Acum, perspectiva alegerilor e și cu parteneriate. Nu ne mai așteptăm ca USR să refuze guvernarea. E limpede că toată lumea vrea să-și păstreze parlamentarii, iar în interiorul PNL e agitație, care implică sute de oameni, care se cred indreptățiți să fie parlamentari. PNL nu are timp să se reformeze și nici nu sunt șanse să vedem oameni noi la PNL. Ei o vor ține în continuare tot cu “Jos PSD!”, conchide Cozmin Gușă.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *