Politica

Cozmin Guşă: România este un partener privilegiat al NATO, mult mai apropiat decât Polonia

Cozmin Guşă: România este un partener privilegiat al NATO, mult mai apropiat decât PoloniaConsultantul politic Cozmin Guşă a afirmat la Realitatea TV că Dragnea s-a dus în SUA ca urmare a relaţiilor personale ale unui tânăr din România. „Nu a avut niciun merit, nu şi-a cultiva relaţiile cu SUA niciodată, nu cunoaşte politica de la Washington. Şi el şi-a închipui că în baza unor altfel de angajamente decât cele oficiale ar putea să îşi cultive o relaţie informală cu oamenii din jurul lui Donald Trump. Asta dovedeşte că Liviu Dragnea nu ştie politică, nu a dorit să înveţe politică, pentru că PSD-ul ar fi fost o şcoală bună dacă ar fi păstrat anumiţi oameni, însă, PSD din timpul lui Ponta şi Dragnea nu a mai ştiu lucru ăsta şi majoritatea profesioniştilor au plecat„, a explicat aceasta.
Cozmin Guşă a mai afirmat că Dragnea este foarte supărat pentru că oficializarea parteneriatului dintre ţări şi cel personal a fost făcut de Klaus Iohannis. „Asta i-a cam stricat planurile pentru că el vedea ideea unei relaţionări foarte bune cu noua adminsitraţia americană. Şi în momentul în care Klaus Iohannis a fost primit cum a fost primit foarte bine, această iluzie cu care Dragnea îşi încânta colegii dispare. În Statele Unite s-au discutat foarte multe lucruri de care Dragnea ar trebui să aibă cunoştinţă. El s-a întâlnit vineri cu George Friedman, fondatorul Institutului Stratfor, un om foarte apropiat administraţiei Trump, cu care m-a întâlnit şi eu joi. Ştiu şi nu mă îndoiesc că George Friedman nu a discutat o parte din treburile pe care le-a discutat cu mine şi cu Liviu Dragnea. Dacă le-a discutat, în mod clar, Dragnea şi cei din PSD ar trebui să ştie că parteneriatul s-a consolidat, s-a reînnoit şi este mult mai mult decât ceea ce s-a spus la televizor„, a detaliat consultantul politic, adăugând că deşi domnul Tăriceanu insistă să se dezbată în Parlament anumite lucruri nu este posibil, întrucât ţin de securitate şi trebuie discutate doar în CSAT.

Un asemenea parteneriat are şi partea lui discretă şi chiar secretă. Cei care au fost aleşi trebuie să manipuleze aceste informaţii corespunzător. Ce rost ar mai avea discuţiile tête-à-tête sau lucrurile de importanţă majoră care nu trebuie mediatizate? Atunci facem conferinţă de presă şi uite, asta se discută! Eu cred şi ştiu că la aceste discuţii s-au purtat dezbateri între cei doi preşedinţi şi delegaţiilor lor legate de parcursul parteneriatului imediat care se consolidează din punct de vedere militar şi capată şi o dimensiune economică aşa cum era firesc să fie. Interacţiunile geo-politice rezultate din mişcare uşor haotică a Turciei ar trebuie să vină în avantajul nostru pentru că chiar dacă Polonia este ceva mai importantă în acest flanc estic al NATO, în mod evident este un partener mult mai incomod decât România, iar acest pro-americănism al nostru demonstrat, dar care nu a fost asumat din punct de vedere pragmatic, ne va aduce avantaje pentru că suntem în acest moment un partener privilegiat, mult mai apropiat decât Polonia, care Polonia are şi ea tot un fel de Liviu Dragnea la conducere şi joacă la toate capetele posibile„, a declarat Cozmin Guşă.

„Apropo de Friedman, el a mai spus un lucru pe care l-am mai spus în faţa unor oameni. George Friedman a spus aşa: eu sunt un patriot american, îmi iubesc ţara, dar nu mai faceţi greşeala, voi România, să vă lăsaţi să fiţi consideraţi de către noi doar un client pentru că dacă veţi face asta nu veţi beneficia de respect din partea noastră. Voi trebuie să cereţi partea de parteneriat, partea de respect care vi se cuvine pentru că altfel America, fiind prea mare, nu o să vă respecte. Într-adevăr America trebuie să simtă că suntem un partener corect, că suntem un partener mai mic, dar un partener. Şi eu cred că atitudinea lui Iohannis a sugerat acest lucru”, a explicat consultantul politic.
Realitatea.net

Citeste si...