Trimite-ne imagini si mesaje pe WhatsApp - 0757477968

Ne puteti contacta prin e-mail: info@antena24.ro sau pe facebook: facebook.com/antena24.ro

Extern

Cu sau fără NATO, aceasta este realitatea țării sale. Ucraina este în război.

Această zonă de lângă Mariupol este un loc riscant pentru vizitarea președintelui unei țări, dar asta nu-l oprește pe Zelensky, care a acordat CNN accesul fără precedent la călătoria sa pe linia din față, unde insistă să meargă în cele mai avansate poziții.
„Dacă vizitez o bază militară, băieții de pe front vor auzi despre asta și vor crede că am uitat de ei”, a declarat Zelensky pentru CNN în comentarii exclusive pe parcursul a două zile. „Trebuie să știe că au sprijin politic.”
Zelensky, legat într-o jachetă și cască de camuflaj, trebuie să alerge pe teren deschis, cu securitatea sa prezidențială, pentru a ajunge la capacul șanțului.
Întrucât trupele rusești se adunau la marginea frontierei cu Ucraina, SUA și aliații NATO au declarat sprijinul politic și militar pentru Ucraina. Zelensky i-a îndemnat să-și susțină sprijinul.
Punct de fierbere nou în oprirea lungă
De ani de zile, conflictul brutal din estul Ucrainei, între forțele guvernamentale și separatiștii susținuți de ruși, a fost blocat într-o confruntare tensionată. Luptele majore, care au costat mii de vieți din 2014, au dat locul unui impas măcinat. În urma anexării Crimeii de către Rusia în 2014, au izbucnit lupte în regiunea vecină Donbas – o altă zonă în principal rusă a Ucrainei, cu rebeli care cer independența de la Kiev.
Dar, pe fondul tensiunilor crescânde cu Statele Unite și aliații săi occidentali, forțele rusești au fost din nou observate în mișcare peste graniță, provocând îngrijorări cu privire la reînnoirea războiului.
Au apărut videoclipuri cu telefonul mobil cu coloane blindate rusești care conduceau către frontiera ucraineană. Tancurile și armele de artilerie au fost văzute transportate pe calea ferată. A existat, de asemenea, o acumulare raportată în Crimeea.
La Moscova, Kremlinul spune că mișcările trupelor se află în Rusia, fac parte dintr-un exercițiu militar planificat și nu reprezintă o amenințare.
Dar la prima linie, președintele ucrainean a declarat CNN că o invazie rusă este o posibilitate foarte reală pentru care țara sa se pregătește.
„Desigur. Știm, din 2014 știm că poate fi în fiecare zi”, a spus el.
„Sunt gata, dar și noi suntem pregătiți pentru că suntem pe pământul nostru și pe teritoriul nostru”, a declarat el pentru CNN.
Lt. generalul Ruslan Khomchak, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat pentru CNN că se estimează că 50.000 de soldați ruși s-au adunat acum peste granița rusă și în Crimeea. În plus, există cel puțin 35.000 de separatiști sprijiniți de ruși în zonele deținute de rebeli din Ucraina, a spus el.
sursa

Citeste si...