Actualitate

Cum a ajuns un camion plin cu explozibili în centrul oraşului. Cel mai mare atentat din ultimii ani

Cum a ajuns un camion plin cu explozibili în centrul oraşului. Cel mai mare atentat din ultimii ani80 de morţi şi 350 au fost răniţi. Acesta este ultimul bilanţ al exploziei puternice produse ieri în capitala Afganistanului.

Deflagraţia a avut loc în apropierea palatului prezidenţial şi a ambasadelor străine, un cartier considerat a fi printre cele mai sigure din Kabul. Atacul nu a fost revendicat până acum de nicio grupare teroristă.
Explozia a fost cauzată de un kamikaze, care a detonat un camion plin cu explozibili în apropierea ambasadei Germaniei în Afganistan.

Clădirea a fost avariată serios, la fel ca şi cea care găzduieşte misiunea diplomatică a Franţei. Iar ministrul neamţ de Externe a confirmat că mai mulţi angajaţi ai ambasadei au fost răniţi şi un poliţist afgan care asigura securitatea clădirii şi-a pierdut viaţa.

„Toţi suntem vizaţi, indiferent că suntem în Manchester, Berlin, Paris, Istanbul, Sankt Petersburg sau, astăzi, Kabul. Vom lupta împotriva teroriştilor şi vom câştiga”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Deflagraţia a fost atât de puternică încât a spart geamurile caselor pe o rază de câteva sute de metri şi a distrus complet cel puţin 50 de maşini.

„A fost foarte puternică, iar magazinul nostru a fost foarte avariat. Unul dintre muncitorii noştri a ajuns la spital după ce a fost rănit. Nu am văzut o explozie atât de groaznică în toată viaţa mea”, spune un locuitor din Kabul.

Autorităţile au demarat o anchetă pentru a descoperi cum a fost posibil ca un camion plin cu explozibili să ajungă într-o zonă considerată protejată.

Explozia a avut loc lângă piața Zanbaq, o zonă rezidențială aflată în apropierea Palatului prezidențial. În proximitate, se găsesc mai multe ambasade străine, printre care cele ale Germaniei, Marii Britanii, Indiei.

Case situate la sute de metri de explozie au fost avariate de suflu. Ferestre şi uşi au fost scoase din balamale.

Victimele sunt în majoritate civili. Atacul nu a fost revendicat încă, dar suspecții obișnuiți ai unui astfel de atentat sunt talibanii sau Statul Islamic.

Realitatea.net

Citeste si...