Actualitate

Cum alegi un gps auto bun?

Cum alegi un gps auto bun?Intr-o lume in care smarthone-urile cu aplicatii ce au capacitati aparent nelimitate, trebuie sa ne intrebam daca dispozitivul GPS o data inovatoare si-a pierdut relevanta?  Directia de navigare, raportarea in timp real a traficului, viteza prin satelit, ghidarea vocala si alertele de aglomeratie sunt parte a aplicatiilor populare cum ar fi Google Maps sau Waze. Din fericire producatorii GPS urilor pot face mai mult decat sa va spuna cum sa obtineti distanta din punctul A in punctul B.

Producatorii GPS cu ani de experienta ofera acum functii avansate soferului, cum ar fi: conectivitate Bluetooth, recomandari georgafice, comenzi vocale si multe altele pe ecarne HD mari. Pentru multi utilizatori un smartphone poate functiona mai bine in navigarea zilnica, dar cred ca unitatile GPS independente pot fi mai bune in anumite situatii, in special pentru calatorii.

Un GPS este de asemenea, superior fata de unele aplicatii de telefon atunci cand vine vorba de calitatea hartii, mai ales daca va aflati intr-o zona fara 4G sau Wi-Fi.

Ca sa alegeti un gps bun pentru masina trebuie sa stabiliti ce dimensiune vreti sa aibe, unde il veti monta si pe unde veti calatori ca sa stiti ce harti ii trebuie.

Criterii dupa care sa te uiti cand vrei sa iti cumperi un gps auto

Un gps auto bun iti poate furniza in timp real date despre trafic si iti poate sugera rute alternative atunci cand pe traseul obisnuit sunt accidente sau lucrari de constructii.

Ecranul

Trebuie sa fie intotdeauna unul de calitate, de preferat cu o diagonala de minim 5 inch, pentru a vizualiza mai usor traseul si a accesa optiunile prin touchscreen.  Trebuie sa tii cont unde il vei amplasa, cei mai multi il pun pe parbriz, cu o ventuza, si se alimenteaza de la priza pentru bricheta. Este de preferat sa fie usor de privit la el chiar si atunci cand soarele este unul foarte puternic.

Spatiul de stocare

Un GPS este de fapt un minicomputer, pentru ca are propriile componente hardware si software. Un procesor bun, precum si o memorie RAM  mare vor face ca gps-ul sa calculeze si sa configureze traseele mai repede.  Un gps bun dispune de memorie pe card, microSD, care poate fi folosita pentru incarcarea de harti suplimentare, in functie de destinatia aleasa. O memorie RAM are cel putin 128MB si un procesor cu frecventa minima de 800MHz este cea mai buna investitie.

Alimentare

Aproape toate sistemele gps pot fi incarcate cu ajutorul unui incarcator, dar si acasa cu un cablu USB de la orice sursa care premite transferul de energie electrica. In medie la un  gps bateria tine 3h.

Accesorii

Unui gps ii pot fi anexate diverse accesorii pentru a-i stabiliza pozitia sau pentru a oferi utilizatorului o sumedenie de avantaje. Suportul de prindere in parbriz sau pe bord, cablul USB, incarcatorul auto si stiloul care poate fi folosit in loc de deget pentru touch sceen.

Conectivitate

Un gps modern trebuie sa ofere conectivitate Bluetootch si Wireless, pentru cei care doresc o libertate completa. Bluetooth este util atunci cand masina nu dispune de asa ceva, utilizatorul putand folosi controlul prin voce sau tactil pentru preluarea si initializarea apelurilor.

Hartile pot fi preinstalate sau se pot achizitiona. Datorita modificarilor inevitabile ale drumurilor, este o idee buna sa aveti posibilitatea de a actualiza hartile online din cand in cand. Cei mai multi producatori ofera aceasta optiune gratuit. In cazul hartilor preinstalate cel mai probabil vei avea de ales intre harta Romaniei si toata harta Europei.

Unele gps-uri au player audio, acestea  va permit sa rulati fisiere in format MP3 si VMA si sa selectati ordinea derularii acestora. Astfel in timp ce veti conduce ascultati si muzica preferata.

Acestea fiind spuse, atunci cand va cumparati un gps auto o sa stiti ce caracteristici trebuie sa urmariti. Cele mai bune gps-uri sunt: Garmin, Samailo si Tom Tom.