Sanatate

Cum îți dai seama că ai coronavirus? Primele două simptome

Cum îți dai seama că ai coronavirus? Primele două simptome
Cum îți dai seama că ai coronavirus? Primele două simptome

Potrivit unei analize a datelor colectate prin intermediul unei aplicaţii axată pe simptome, pierderea simţului mirosului, dar şi a gustului, ar fi un mod eficient prin care o persoană poate suspecta că are COVID-19.
Aplicația a fost dezvoltată de oameni de ştiinţă britanici cu intenţia de a ajuta la monitorizarea pandemiei provocate de noul coronavirus..

Potrivit cercetătorilor, aproape 60% dintre pacienţii confirmaţi ulterior cu coronavirus au raportat pierderea mirosului şi gustului, comparativ cu 18% dintre cei care au fost testaţi negativ.

Aceste rezultate, care au fost publicate online dar nu au fost supuse procesului de evaluare inter pares, au dat rezultate mult mai exacte în prezicerea unui diagnostic pozitiv de COVID-19 în comparaţie cu febra auto-raportată, a indicat un grup de cercetători de la King’s College London.

Peste 20% din utilizatori au raportat simptome
Se pare că dintre cele 1,5 milioane de persoane care au utilizat aplicaţia în perioada 24-29 martie, 26% au raportat unul sau mai multe simptome prin intermediul acesteia. Dintre aceştia, 1.702 au raportat de asemenea că au fost testaţi pentru COVID-19, 579 având rezultate pozitive şi 1.123 rezultate negative.

Astfel, pe baza tuturor datelor colectate, echipa de cercetători a dezvoltat un model matematic pentru a identifica ce combinaţie de simptome – variind de la pierderea mirosului şi gustului, până la febră, tuse persistentă, oboseală, diaree, dureri abdominale şi pierderea poftei de mâncare – a fost cea mai exactă în prezicerea infecţiei cu COVID-19.

Atunci când sunt combinate cu alte simptome, persoanele cu pierderea mirosului şi gustului par a fi de trei ori mai predispuse să fi contractat COVID-19, conform datelor noastre şi, prin urmare, ar trebui să se auto-izoleze timp de şapte zile pentru a reduce răspândirea bolii”, a declarat Tim Spector, profesor la King’s College London şi conducător al studiului.

Echipa lui Spector a aplicat concluziile la peste 400.000 de persoane care au raportat simptome prin intermediul aplicaţiei şi care nu fuseseră încă testate pentru COVID-19 şi a constatat că aproape 13% este posibil să fie infectate. Acest lucru ar sugera că este posibil ca aproximativ 50.000 de oameni din Marea Britanie să prezinte infecţii cu COVID-19 încă neconfirmate, a estimat Spector.

Dispariția bruscă a mirosului
La jumătatea lunii martie, medici specialişti în otorinolaringologie (ORL) francezi au avertizat asupra pierderii mirosului ca simptom asociat, în opinia acestora, bolii provocate de noul coronavirus, pe cele cunoscute, asociate COVID-19, precum febra, tusea sau dispneea (greutate în respiraţie). Şeful Direcţiei pentru Sănătate din Ministerul francez de resort, Jerome Salomon, a declarat că este vorba despre o ”dispariţie bruscă a mirosului”, dar fără nas înfundat, câteodată însoţită de o dispariţie a gustului (ageuzie). În cazul anosmiei, ”trebuie să sunaţi la medicul de familie şi să evitaţi automedicaţia fără avizul specialistului”, a subliniat Jerome Salomon. Acest simptom se întâlneşte ”destul de rar” şi este observat ”în general” la pacienţi tineri, care dezvoltă forme ”mai puţin severe” ale bolii, a precizat el.

De asemenea, Jean-Michel Klein, preşedintele Consiliului naţional profesional al medicilor ORL, cu sediul la Paris, a declarat că „există o legătura evidentă” între anosmie şi virus.

Nu toate cazurile pozitive de COVID-19 prezintă anosmie, dar toate cazurile de anosmie izolată, fără cauză locală, făra inflamaţie, sunt COVID-19 pozitive”, a precizat specialistul pentru AFP recomandând totodată că „persoanele care resimt anosmie trebuie să se autoizoleze ca măsură de precauţie”.

Simptomul a fost remarcat şi de publicaţii germane şi americane, a subliniat Jean-Michel Klein.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *