Actualitate

Daca doresti ati cumpara un „CAL” atunci citeste acest articol

Daca doresti ati cumpara un “CAL” atunci citeste acest articolCei care s-au confruntat cu problema cumpararii unui cal , vor fi de acord ca exista putine lucruri in viata atat de grele precum este achizitionarea unui cal bun.

Binenteles , acum 400 de ani , cumpararea unui cal era un lucru la fel de comun ca achizitionarea unei masini in zilele noastre.

Calul era o necesitate daca doreai sa te deplasezi, sa ari pamantul sau sa deplasezi anumite lucruri grele. Nu era un lux sau un hobby , asa cum este in zilele noastre , ci era singurul mijloc de transport.

In momentul in care achizitioneaza un cal, foarte multe persoane fac greseli.
In primul rand se recomanda sa luati calul pentru o perioada de proba.

Exista cateva defecte ale cailor de asa natura incat nu pot fi descoperite cu usurinta , doar in cazul in care o persoana este in posesia calului pentru o perioada de timp.
Exista defecte vizibile care nu pot fi ascunse nici de ochi mai putin experimentati : petele pe ochi, faptul ca este foarte tamator si tresare la cel mai mic zgomot, daca are picioare atat de tepene sau cu diformitati incat schiopateaza, daca i se vad coastele sau daca tuseste , acestea si multe alte defecte vizibile, nu pot fi mascate.
O importanta foarte mare le este data ochilor calului. Se pare ca acestia pot pacali chiar si persoanele foarte experimentate. Ochii unui cal ar trebui sa aiba o anumita transparenta, dar din cauza modului in care cresc , pana la varsta de sase ani ochii pot parea intr-o stare mai buna decat sunt in realitate.

Este foarte important sa va uitati cu atentie la forma ochiului, la pleoape si la sprancene. Se pare ca multi cai ajung la varsta de sapte ani sa orbeasca din cauza cataractei.

Un sfat indicat este sa duceti calul pe care doriti sa-l achizitionati intr-un loc intunecos si apoi sa iesiti brusc la lumina puternica. Daca veti observa ca pupila se micsoreaza in momentul in care ajunge la lumina, acesta este un semn bun.

Un alt indiciu al faptului ca nu vede prea bine este faptul ca se sperie foarte usor. Toti caii sunt speriosi, veti observa ca orice cal se sperie daca va miscati foarte brusc , daca ii apare ceva in cale sau din alte motive, insa daca observati ca se sperie foarte des chiar daca nu este nimic in fata lui , inseamna ca nu vede foarte bine.
Judecarea unui cal dupa aspectul picioarelor este mai usoara decat aprecierea in functie de ochi. Este foarte important ca un cal sa aiba picioarele intr-o stare buna de functionare.

Copitele foarte mici sunt un alt defect, exista totusi cai ale caror picioare sunt aproximativ acceptabile chiar daca copitele sunt mici. Asigurati-va insa ca sunt de aceeasi marime pentru ca este posibil ca o copita sa fie mai inalta decat celelalte.

Proprietatrul va va spune ca este din cauza ca a folosit un picior mai mult decat pe celelalte, asa cum un om dreptaci isi foloseste mai mult mana dreapta decat stanga. Nu va lasati pacalit de acest argument , instabilitatea pe picioare este datorata acestui fapt.

Calul devine instabil pe picioare si se poate impiedica . Un picior mare care este disproportional cu restul corpului, este de asemenea de evitat pentru ca denota slabiciune, greutate in miscari si icapacitatea de a face miscari mai puternice.

Cumpararea unui cal-Indicii si sfaturi.Trecem acum la umeri, sunt de evitat caii cu umeri foarte mici sau foarte mari. Cand spunem mici ne referim la faptul ca este un cal mai slab si in consecinta nu va putea indeplini anumite sarcini.
Cand spunem cal cu umeri prea mari, nu ne referim la un cal cu muschi foarte mari in zona umerilor , ci la un cal care ar dimensiuni mai mari si este fara vlaga.

Exista multe metode in ziua de azi, asa cum poate erau si acum 400 de ani, prin care cumparatorii sunt pacaliti. De exemplu un cal poate fi drogat cu anumite substante pentru a parea mai docil decat este in realitate.

Sau este posibil sa fi fost calarit mult pentru a scapa de excesul de energie, iar vanzatorii vor uita sa mentioneze ca este naravas si neascultator.

Este de recomandat sa apelati si la serviciile unui vetelrinar . Veterinarul va va intreba care este scopul in care doriti sa folositi calul si va stabili daca acesta este potrivit pentru acel lucru si desigur ca va va spune care este starea de sanatate a calului.

Citeste si...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *