Sanatate

Dezinformare in mediul online, Testele covid nu contin substante chimice cauzatoare de cancer!

Postările care răspândesc teorii neverificate despre pandemie continuă să se răspândească pe platformele de socializare.

Am examinat ultimul val de informații false care acoperă subiecți, inclusiv truse de testare Covid și vaccinuri.

Tampoanele de testare nu conțin substanțe chimice cauzatoare de cancer
Testele de flux lateral pentru coronavirus sunt din ce în ce mai răspândite în locurile de muncă și în școli, dar postările virale de pe Facebook susțin incorect că sunt un risc de cancer.

Videoclipurile și fotografiile susțin că conțin oxid de etilenă, un cancerigen cunoscut. Ambalajul pentru kiturile de testare NHS spune „sterilizat în oxid de etilenă”, dar acest lucru spune doar o parte din poveste.

Departamentul de sănătate și îngrijire socială ne-a spus că, deși substanța chimică este utilizată sub formă gazoasă pentru sterilizarea tampoanelor de testat, cantitățile utilizate se încadrează în limitele de siguranță și sunt „testate riguros și sunt sigure de utilizat în mod regulat”.
De fapt, până la jumătate din toate dispozitivele medicale americane sunt sterilizate cu oxid de etilenă, care este o metodă eficientă care nu deteriorează echipamentele. Etapele ulterioare ale procesului de sterilizare îndepărtează gazul aproape în întregime.

Centrul SUA pentru Controlul Bolilor spune că, deși expunerea acută la substanța chimică – de multe ori mai mare decât orice substanță chimică reziduală care ar putea fi lăsată într-un tampon de testare – poate crește riscul de cancer, aceste cantități mici nu sunt dăunătoare.
Neînțelegerea avorturilor spontane
O postare pe blog care susținea că ratele de avort spontan „ca urmare” a primirii unui vaccin Covid-19 au crescut cu 366% a fost distribuită pe scară largă pe social media.

Nu există dovezi că vaccinurile Covid-19 pot crește riscul de avort spontan.

Cifrele utilizate în postarea de pe blog sunt o interpretare distorsionată a datelor din schema de cartonaș galben a autorității de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie, MHRA. Programul permite profesioniștilor din domeniul sănătății și publicului să raporteze incidentele medicale sau reacțiile adverse suspectate ale medicamentelor, astfel încât calitatea și siguranța acestora să poată fi monitorizate și să poată fi preluate efectele secundare foarte rare.

Datele care arată un avort spontan după un vaccin nu înseamnă că cele două evenimente sunt legate.

Avortul spontan este, din păcate, foarte frecvent și, în rândul femeilor care știu că sunt însărcinate, aproximativ una din opt sarcini se va termina cu avortul spontan, potrivit NHS. Identificarea avorturilor spontane care au loc după un vaccin permite MHRA să evalueze dacă numărul avorturilor spontane din populația vaccinată este mai mare decât de obicei.
sursa