Extern

Donald Trump şi-a prezentat ‘planul de pace’ pentru Orientul Mijlociu, primul din ultimii 25 de ani

Donald Trump şi-a prezentat ‘planul de pace’ pentru Orientul Mijlociu, primul din ultimii 25 de aniPreşedintele american, Donald Trump, şi-a prezentat, marţi, la Casa Albă, în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu, planul de pace pentru Orientul Mijlociu, care este menit să rezolve definitiv problema palestiniano-israeliană.

„Viziunea mea prezintă o situaţia din care ambele părţi nu au decât de câştigat”, a declarat preşedintele american, Donald Trump, în partea introductivă a prezentării.

Prevederile referitoare la Israel

Ierusalimul va rămâne capitala nedivizată a Israelului;
Israelul va pastra o prezență permanentă în Valea Iordanului;
Partea palestiniană va trebui să recunoască Israelul ca stat;
Formarea unui comitet comun SUA-Israel pentru conceperea unei hărți mai „detaliată şi calibrată” menită să ducă la o recunoaştere „imediată” a statului palestenian;
Stabilirea unui teritoriu (învecinat celui israelian) care va compune statul palestinian, pentru momentul în care „condiţiile formării unui astfel de stat vor fi îndeplinite”;
Implementarea planului ce prevede existenţa a două state nu va afecta în niciun fel securitatea Israelului;
Regatul Iordaniei va activa ca garant al securităţii musulmanilor care se duc în pelerinaj pe „Domul Cupolei Stâncii”;
Accesul la „Domul Cupolei Stâncii” va fi garantat pentru toate religiile (iudaica, creştină şi musulmană) fără excepţii – că până acum;
Problema refugiaților palestinieni trebuie să fie rezolvata in fara granitelor Israelului.
„Nu e mare lucru. Deja am făcut asta pentru voi, dar e în regulă, o să rămână aşa”, a glumit Donald Trump cu privire la situaţia Ierusalimului.
„După cum ştie toată lumea, am făcut multe pentru Israel: mutarea ambasadei americane la Ierusalim, recunoaşterea Înălţimilor Golan şi sincer, cel mai important, părăsirea acordului nuclear îngrozitor cu Iran”, a adăugat preşedintele american.
„Aţi fost cel mai bun prieten de la Casa Albă pe care Israelul l-a avut vreodată”, a declarat şi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Prevederile referitoare la statul palestinian

„Dublarea” teritoriului palestinian şi formarea unei capitale palestiniene în estul Ierusalimului în care Statele Unite îşi va crea o ambasadă;
Teritoriul care ar urma să compună statul palestinian va rămâne „deschis” timp de patru ani, Israelul neavând drept de intervenție. În acest timp, palestinienii vor putea să negocieze cu Israelul modul în care „Planul Trump” va fi implementat;
SUA va dona 50 de milioane de dolari statului palestinian;
Partea palestiniană trebuie să dezarmeze grupările „Hamas” şi „Jihadul Islamic” şi să adopte legi care să garanteze drepturile omului.
„Dar trebuie să fac ceva şi pentru palestinieni pentru că altfel nu ar fi corect. Nu aplaudaţi pentru asta, însă nu ar fi corect. (…) Vreau ca acest acord să fie unul minunat pentru palestinieni. Trebuie să fie. Acest acord este o oportunitate istorică pentru palestinieni să-şi obţină, în sfârşit, statul independent. După 75 de ani această ar putea fi ultima lor şansă pe care o vor mai avea vreodată”, a mai spus Trump.

„În următorii 10 ani, un milion de locuri de muncă vor fi create pentru palestinieni. (…) PIB-ul lor se va dubla şi se va tripla. (…) Viziunea noastră va încheia ciclul de dependenţă a palestinienilor de ajutor străin. (…)”, a mai declarat președintele american.
Ce șanse are „Planul Trump” să rezolve disputa israeliano-palestiniană și ce rezoluții ONU încalcă
Real vorbind, „Planul Trump” are şanse mai mari să ducă la o reluare a ciocnirilor armate intre Israel şi partea palestiniană, în loc să le rezolve. Asta din cauza faptului că, prin prevederile planului, se renunţă la „Acordul Oslo II”, care în 1995 fusese acceptat atât de partea isrealiană, cât și de cea palestiniană. În plus, în mod bizar, Statele Unite va recunoaşte inregul Ierusalim drept capitală a statului Israel, însă în acelaşi timp acorda părţii palestiene zona de est a aceluasi oraş.

Nu în ultimul rând, rămâne de văzut unde anume ar urma să se facă „dublarea” teritoriului presupusului stat palestinian care ar urma să fie înfiinţat în baza hărții „detaliate şi calibrate” ce va fi creată de comisia SUA-Israel. Asta pentru că, fizic vorbind, această dublare nu are unde să fie făcută. De asemenea, se pune întrebarea ce se va întâmpla după acei patru ani stipulaţi în plan, în situaţia în care partea palestiniană refuză să-i accepte preverile.

Planul propus de Donald Trump se mai loveşte şi de o problemă de legalitate întrucât el încalcă dreptul internaţional (unul convenit inclusiv de Statele Unite). Mai exact, prin faptul ca Israelul ar urma să ocupe Valea Iordanului, ar urma să fie încălcată „Rezoluţia 242” a ONU, adoptată în 1967, la capătul „Războiului de Şase zile”.

Potrivit acelei rezoluţii, Israelul a trebuit să abandoneze toate teritoriilor ocupate în timpul „Războiului de Şase zile”, printre care şi Fâşia Gaza şi Cisiordania. Altfel spus, Israelul nu are dreptul să deţină trupe în Valea Iordanului, adică exact acolo unde actualul plan i-ar permite să o facă.
Reacția părții palestinene de dinainte de prezentarea publică
De cealaltă parte, oficiali palestinieni anunţaseră că resping planul lui Donald Trump încă de dinainte de a fi prezentat.

„Îl respingem şi solicităm comunităţii internaţionale să nu îi devină partener (planului lui Donald Trump – n.r.) pentru că contravine cu elementele de bază ale dreptului internaţional şi a drepturilor inalienabile ale palestinienilor”, a declarat premierul palestinian Mohammad Shtayyeh, citat de Al Jazeera.

„Nu este altceva decât un plan menit să distrugă definitiv cauza palestiniană”, a adăugat Mohammad Shtayyeh.

În semn de protest faţă de plan, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a refuzat chiar să și discute telefonic cu omologul său american, Donald Trump.

Motivul principal pentru care partea palestiniană refuză să accepte planul este teama eliminării posibilităţii creării unui stat independent palestinian în Ierusalimul de Est, în Fâşia Gaza şi Cisiordania. În plus, palestinienii susţin că nici măcar nu au fost invitaţi la Washington pentru a discuta planul. Informaţia a fost, ulterior, contrazisă de Donald Trump, în timpul conferinţei de presă de marţi, în cadrul căreia şi-a prezentat planul. Donald Trump a precizat că, de fapt, l-a invitat pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Casa Albă.

De cealaltă parte, Israelul are toate motivele să accepte planul. De altfel, înainte de a pleca spre Washington, premierul israelian Benjamin Netanyahu a precizat că „va face istorie împreună cu Donald Trump”.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *