Actualitate

Esti angajat,te poti pensiona mai repede,afla ce trebuie sa faci!

Esti angajat,te poti pensiona mai repede,afla ce trebuie sa faci!Veste excelentă pentru români! Cei care își doresc să iasă mai repede la pensie o pot face dacă recurg la un truc! Cum stă treaba cu pensia anticipată?
În sistemul public de pensii din România se acordă cinci tipuri de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parţială, pensia de invaliditate și cea de urmaș.

Cei care doresc să iasă mai repede la pensie pot opta pentru ceea ce se numește „pensie anticipată parțială”.

Aceasta se poate obține cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei de pensionare, dar doar de către persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani
Este foarte important de știut că, atunci când se solicită acest tip de pensie, la calculul stagiului de cotizare nu se iau în considerare așa-zisele perioade asimilate la care face referire Legea pensiilor:

perioadele când s-a acordat pensie de invaliditate;
perioadele de timp în care au urmat cursurile la zi ale învățământului universitar (dacă le-au absolvit cu diplomă);timpul cât au satisfăcut serviciul militar sau au fost elevi ai școlilor militare/de agenți de poliție ori studenți ai unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională.

A1.ro

Citeste si...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *