Scitech

Facebook vs. Apple: Iată ce trebuie să știți despre disputa lor de confidențialitate

Producătorul de iPhone va lansa în următoarele luni o actualizare a sistemului său de operare iOS 14 care vă solicită să acordați aplicațiilor permisiunea de a urmări activitatea acestora în alte aplicații și pe web. Această schimbare poate părea mică. O mulțime de aplicații urmăresc deja activitatea noastră web prin setările implicite pe care le acceptăm atunci când le instalăm.

Cu toate acestea, Facebook s-a aruncat cu brio în legătură cu această modificare, care amenință sursa veniturilor sale anuale de 86 de miliarde de dolari: anunțurile direcționate. Rețeaua socială a purtat o campanie de luni de zile împotriva Apple, difuzând anunțuri pe toată pagina în ziare naționale și testând ferestre pop-up în aplicația Facebook pentru a încuraja utilizatorii să accepte urmărirea acesteia. De asemenea, se susține că modificările Apple sunt concepute pentru a ajuta propria companie a producătorului de iPhone, mai degrabă decât pentru a proteja confidențialitatea consumatorilor.

„Apple ar putea spune că fac acest lucru pentru a ajuta oamenii, dar mișcările urmăresc în mod clar interesele lor competitive”, a declarat CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, în ianuarie, în timpul apelului de câștiguri al companiei în trimestrul IV. CEO-ul Apple, Tim Cook, spune că schimbarea se bazează pe convingerea companiei că „utilizatorii ar trebui să aibă posibilitatea de a alege asupra datelor colectate despre ei și a modului în care sunt utilizate”.

Disputa subliniază o diferență fundamentală între giganții tehnologici: modul în care câștigă bani. Apple vinde smartphone-uri și laptopuri și primește o reducere a taxelor percepute dezvoltatorilor de aplicații. Facebook vinde reclame pe care le poate viza exact pe baza datelor colectate de la 2,8 miliarde de utilizatori lunari. Aceste modele de afaceri își informează abordarea privind confidențialitatea.

Iată ce trebuie să știți despre lupta dintre Apple și Facebook:

Am ideea de bază. Dar te-ai întoarce la început?
Sigur. Este complicat și a fost un fierbere lentă. Apple a declarat la conferința anuală a dezvoltatorilor din iunie că va introduce o caracteristică pentru iOS care le impune utilizatorilor să permită aplicațiilor să le urmărească în diferite aplicații și site-uri web. Așa cum am spus, aceasta este o practică obișnuită, dar utilizatorii nu sunt conștienți de aceasta, deoarece sunt îngropați în condițiile de furnizare a serviciilor sau în politicile de confidențialitate. Cine le citește?

Odată cu actualizarea iOS, utilizatorii iPhone vor vedea o fereastră pop-up care spune în mod explicit că o aplicație dorește să le urmărească. Dezvoltatorii de aplicații pot utiliza această fereastră pop-up pentru a explica modul în care vor fi utilizate datele utilizatorilor. Facebook, de exemplu, folosește aceste date pentru a afișa oamenilor reclame personalizate.

PROTEJAȚI-VĂ CONFIDENȚIALITATEA
Cel mai bun VPN pentru iPhone din 2021
Cele mai bune caracteristici iPhone pentru iOS 14.4: 17 lucruri pe care le vei folosi în fiecare zi
Semnal, WhatsApp și Telegramă: Diferențe majore de securitate între aplicațiile de mesagerie
Fereastra pop-up va oferi utilizatorilor șansa de a renunța la urmărire. Probabil că mulți o vor face.

„Urmărirea se referă la actul de a lega datele utilizatorilor sau dispozitivelor colectate din aplicația dvs. cu datele utilizatorilor sau dispozitivelor colectate din aplicațiile altor companii, site-uri web sau proprietăți offline în scopuri de publicitate direcționată sau de măsurare a publicității. Urmărirea se referă și la partajarea datelor utilizatorilor sau dispozitivelor cu brokeri de date „, a explicat dezvoltatorii Apple într-o postare de blog despre actualizările iOS 14.

Cum m-ar putea afecta această schimbare?
Depinde cât de des priviți reclamele. Dacă nu vă ocupați de ele foarte des, probabil că nu veți observa prea multe schimbări, renunțând la urmărire.

Dacă vă bazați pe publicitatea Facebook pentru a vă direcționa către serviciile și produsele pe care le cumpărați, vă așteptați ca anunțurile pe care le vedeți să fie mai puțin relevante dacă renunțați.

Solicitarea vă va oferi, de asemenea, o idee despre aplicațiile care vă urmăresc în alte aplicații și site-uri web pentru a vă difuza anunțuri.

Cum a reacționat Facebook la viitoarea modificare?
Facebook a fost în mod clar nemulțumit de Apple, iar compania a făcut acest lucru cunoscut public. Rețeaua socială a difuzat anunțuri de ziare pe întreaga pagină în The Wall Street Journal, The New York Times și The Washington Post, argumentând că actualizarea Apple va afecta întreprinderile mici și consumatorii. Revendicările rețelei sociale au fost contestate de universitari. (Mai multe despre asta mai jos.)

Rețeaua socială a lansat, de asemenea, un site web în care întreprinderile mici își puteau împărtăși poveștile. Pagina include videoclipuri de la proprietarii de companii mici care acceptă reclame personalizate și îi încurajează pe alții să-și spună povestea folosind #SpeakUpforSmall. Multe dintre aceste întreprinderi mici spun că se bazează pe reclame pe rețelele de socializare pentru a atrage mai mulți clienți.
Sursa

Citeste si...