Social

Guvernul discută Programul ”Prima Casă 2017”; Ce plafon propune Ministerul de Finanțe

Guvernul discută în ședința de luni Programul ”Prima Casă 2017”. Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a propus aprobarea unui plafon de 2,5 miliarde lei pentru programul „Prima Casă” în acest an.

Guvernul discută, astfel, un proiect de hotărâre referitor la normele metodologice privind programul ”Prima casă”.

Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan a mai spus, în deschiderea ședinței de Guvern, că în urma apariţiei Ordonanţei 97/2016, vine cu o serie de propuneri privind metodologia de transpunere în derularea programului a prevederilor din această ordonanţă care modifică legea iniţială care aprobă programul ‘Prima Casă’”.
Potrivit lui Ştefan, prevederile respective vizează reducerea birocraţiei şi direcţionarea programului în special pentru construcţii noi şi construcţii consolidate.

Statul va aloca 2,5 miliarde de lei în garanții pentru programul Prima Casă în 2017, mai puțin cu 15% față de anul trecut, potrivit proiectului de hotărâre publicat de Ministerul Finanțelor Publice la începutul lui 2017. Anul acesta sunt avantajați în special cei care își vor cumpăra o locuință într-un bloc nou construit sau consolidat.

Este vorba despre locuințele mai noi de cinci ani, pentru care băncile pot aloca credite de până la 66.500 euro, din care statul garantează 50%. Pentru o locuință mai veche de cinci ani, valoarea maximă a creditului este de 57.000 de euro și garantată doar în proporție de 40% de stat.

Ministerul Finanțelor se așteaptă ca aceste modificări să crească preferința pentru locuințele noi, care sunt văzute drept având un grad mai redus de risc, inclusiv în cazul cutremurelor. Avansul rămâne același, de 5%, și anul acesta, în ciuda speculațiilor vehiculate pe finalul lui 2016.

Libertatea.ro

Citeste si...

Antena24.ro

Redactia Antena24.ro info@antena24.ro