Politica

Guvernul Orban a aprobat proiectul privind carantinarea și izolarea

Guvernul Orban a aprobat proiectul privind carantinarea și izolarea
Guvernul Orban a aprobat proiectul privind carantinarea și izolarea

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat, luni, că proiectul pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, care pune în concordanță cerințele CCR privind carantinarea, izolarea și internarea obligatorie, a fost aprobat de Guvern și merge în regim de urgență în Parlament. La rândul său, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) cu rang de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a explicat că inițiativa legislativă poate fi folosită și în alte situații, nu numai pentru cazurile de COVID-19.

„Încă de vineri vă spuneam că, în acest weekend, se va lucra la un proiect de lege care să pună în concordanță deciziile Curții Constituționale. Suntem în măsură și astăzi a fost aprobat în ședință de Guvern un proiect legislativ care să inițieze niște măsuri igienico-sanitare pentru situații deosebite de risc epidemiologic sau biologic. De ce este necesar? Este necesar pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem. Ați putut observa de vineri până astăzi modificările de observare sau de abordare a tot ce a însemnat carantină, a tot ce a însemnat izolare, chiar și internarea în spital. Noi suntem în acest moment într-o evaluare a numărului de cazuri în care s-a solicitat externarea sau numărul de persoane care au părăsit izolarea sau carantinarea voluntară, sau pentru cei care nu au respectat izolarea și au solicitat punerea în concordanță cu decizia Curții. Dacă este să facem o evaluare de ieri până astăzi, deși astăzi avem 250 de cazuri noi la 4.600 de teste, avem o diferență de număr de pacienți în spitale de 550. (…) Suntem într-un moment în care acest proiect de lege a fost aprobat în ședința de Guvern, va merge în regim de urgență în Parlament. Sper ca, ceea ce spuneam și vineri, un interes național, un interes de sănătate publică, sănătatea poporului român, să nu lase loc de interpretare politică”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Raed Arafat a explicat că, de acum încolo, „carantina persoanelor” se referă „la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse, pot fi în perioada de incubație șamd”.

Mai mult.

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *