Actualitate

IPJ SM – ,,A FI ÎN SIGURANȚĂ, ÎN CALITATE DE PIETON!”

Prevenirea victimizării minorilor reprezintă una dintre prioritățile din domeniul prevenirii stabilite la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.
In acest context, marți, 11 mai a.c., în Grădina Romei din municipiu, cei mai mari preșcolari ai Grădiniței cu Program Prelungit ,,GULIVER” Satu Mare s-au întâlnit cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, din structurile prevenire și relații publice.
Prin desfășurarea unor activități informativ – preventive cu caracter aplicativ pe tema siguranței rutiere, s-a urmărit atât reactualizarea cunoștințelor aferente domeniului rutier, cât și formarea unei conduite de bun participant al traficului rutier, în calitate de pieton, dezvoltarea unor valori morale vizând respectarea regulilor de circulație.
,,A FI ÎN SIGURANȚĂ, ÎN CALITATE DE PIETON” a fost sloganul stabilit cu participanții, care ne-a urmărit și pe care l-am respectat pe parcursul întâlnirii.
Organizată pe trei ateliere de lucru operaționalizate în practică, activitatea a captat atenția copiilor, prin strategiile folosite, prin exemplele oferite și prin jocurile interactive, forme de organizare adaptate particularităților de vârstă și individuale ale preșcolarilor.
Primul atelier s-a axat pe reactualizare informațiilor din sfera siguranței rutiere, cartoanele reprezentând semnele de circulație valabile și pentru pietoni, dar și pentru conducătorii de autovehicule fiind prezentate într-o manieră interactivă. S-au oferit exemple concrete de situații unde se pot întâlni în municipiul Satu Mare semnele respective, s-au oferit informații suplimentare și s-a explicat, cu ajutorul exemplelor concrete, utilitatea respectării acestor marcaje și semne de circulație.
”Joaca” pe covorașul care prezenta intersecțiile, indicatoarele de circulație, trecerile de pietoni, marcaje diverse a oferit posibilitatea de a aplica în practică cele reactualizate pe parcursul primului atelier și un bun exercițiu pentru cei mici să-și exercite deprinderile de a circula corect. Ca actori ai unor scene de viață cotidiene ca mersul la magazin, traversarea de la locuință la locul de joacă, mersul pe stradă, etc., preșcolarii s-au dovedit a fi buni participanți ai traficului rutier, circulând corect și respectând semnificația indicatoarelor cu care s-au întâlnit.
Prezentarea autospecialei din dotarea Poliției a constituit tema celui de -al treilea atelier de lucru, fiind primită cu mult entuziasm. Fascinați de semnalele sonore și luminoase ale autospecialei, de stația și echipamentul regăsit în interior, preșcolarii au pus o serie de întrebări, prilej de a prezenta și aspectele definitorii ale muncii de polițist, situațiile de risc cu care aceștia se confruntă, dar și frumusețea și satisfacția pe care aceștia o resimt la finalul unei zile în care au fost în slujba cetățeanului.
Doar fiind în siguranță, atât pe stradă, la grădiniță sau acasă, având grijă de noi, evitând situațiile riscante și respectând regulile stabilite putem să ne aducem contribuția personală la scopul propus: PREVENIREA VICTIMIZĂRII MINORILOR.

Citeste si...