Politica

Kelemen Hunor: S-a propus rotaţia în 3, și cu premier UDMR

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a anunţat că în acest moment se discută programul de guvernare PNL-PSD-UDMR, iar negocierile privind funcția de premier s-au blocat pentru că și PNL, și PSD vor postul pentru președintele partidului.

Liderul UDMR a afirmat că s-a discutat inclusiv varianta unei rotații „în trei”, în care și UDMR să dea premierul.

„Am început discuţiile pe structura guvernului. Nu cred că vor fi probleme şi urmează discuţia pe un acord politic. În mare vom păstra structura actuală. Sunt discuţii să ducem Cercetarea la Educaţie, să ducem Secretarul General al guvernului să fie membru al Cabinetului. Am discutat câteva variante. Eu am propus să avem un Minister al Familiei pentru că avem o problemă demografică, pentru politici de familie e bine să avem o structură guvernamentală.
Au fost şi alte propuneri, dar se creionează 20-21 de ministere, nu are mare importanţă. (…) Trebuie să vedem dacă Ministerul Economiei trebuie să rămână aşa sau scoatem IMM-urile. Am avut această discuţie şi ieri şi urmează să continuăm discuţiile”, a spus liderul UDMR.

„Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă pe PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor şi să fie preşedintele partidului. S-a pus propunerea să fie o rotaţie în trei, se poate şi premier independent. Era discuţia să fiu şi eu. Nu contează câte luni. Dacă începe UDMR, ceilalţi sunt salvaţi pentru că după acea poate să vină şi PNL şi PSD.

Problema este cine începe. Nu ştiu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului. Se poate guverna şi cu un premier independent dar va fi foarte greu. Nu ştiu cine ar accepta o astfel de variantă. Au fost creionate câteva alternative. Trebuie să mergem la preşedinte pentru că el desemnează. Deocamdată nu există o înţelegere pe acest subiect. Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului.

„Niciun partid nu își permite să facă o altă desemnare decât președintele partidului. Eu nu cred că mă va desemna președintele Iohannis, deci pot să fie destul de relaxat. În interiorul UDMR nu există o competiție pentru putere. La celelalte partide s-ar putea să apară foarte repede”, a mai spus liderul UDMR.

sursa

Citeste si...