Extern

Kievul amenintat de catre Moscova, un razboi ar aduce sfarsitul!

Kremlinul a avertizat, vineri, asupra riscurilor izbucnirii unui război de amploare în Ucraina, iar, în contextul amplificării tensiunilor, Statele Unite intenţionează să trimită două nave militare în Marea Neagră. „Kremlinul se teme că în Ucraina ar putea reizbucni un război civil, iar, dacă va fi un război civil, dacă se reiau acţiuni militare de amploare în apropierea frontierelor noastre, atunci ar fi ameninţată securitatea Federaţiei Ruse”, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, potrivit Mediafax.

Joi, un alt oficial de la Kremlin a avertizat că Rusia ar putea interveni, dacă va fi cazul, pentru apărarea insurgenţilor proruşi implicaţi în confruntări militare cu armata ucraineană în regiunile separatiste din estul Ucrainei. „Totul depinde de amploarea conflagraţiei”, a declarat joi seară Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova, citat de BBC News. Oficialul rus a asemănat actuala criză din estul Ucrainei cu situaţia din 1995 din Srebreniţa, în Bosnia-Herţegovina, unde mii de bărbaţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbo-bosniace. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat în 2019 că etnicii ruşi din estul Ucrainei ar putea fi vizaţi de un masacru precum cel din Srebreniţa dacă armata ucraineană va obţine controlul total în zonele separatiste fără a exista garanţii. Însă nu există informaţii privind riscul unor astfel de atrocităţi în estul Ucrainei, notează BBC News.
Ucraina exclude orice ofensivă împotriva separatiştilor proruşi în Donbas
”Eliberarea teritoriilor ocupate prin forţă va conduce în mod inevitabil la moartea unui număr mare de civili şi la pierderi în rândul militarilor, ceea ce este inacceptabil pentru Ucraina”, anunţă într-un comunicat comandantul forţelor armate ucrainene, generalul Ruslan Homceak. Kievul susţine o ”soluţie politică şi diplomatică” în vederea recuperării teritoriilor asupa cărora nu deţine controlul de la începutul Războiului din Ucraina, în 2014, subliniază el.

Homceak denunţă drept ”o campanie de dezinformare” a Rusiei ”informaţii” potrivit cărora Kievul pregăteşte o ofensivă, în timp ce Ucraina acuză Moscova de comasarea unor trupe la frontieră. Kievul acuză Kremlinul de faptul că ar căuta un pretext pentru a declanţa o operaţiune militară de anvergură. ”Această campanie vizează să discrediteze Ucraina pe scena internaţională şi să creeze panică în populaţia din teritoriile ocupate”, denunţă generalul Homceak. Preşedintele ucrainean a ajuns joi pe linia frontului. Volodimir Zelenski s-a deplasat în zona de conflict după decesul a cinci militari în ultima săptămână şi a solicitat ajutor din partea aliaţilor occidentali.
sursa

Citeste si...