Stiri Nationale si Internationale.

Kovesi, dezvăluiri despre corupția din sănătate: Procurorii au descoperit o mită de peste un milion de euro primită de un manager de spital


Laura Codruța Kovesi a declarat marți că mita din sistemul medical este mai mare decât în alte domenii, precizând că a fost indetificat inclusiv un manager de spital care a primit șpagă de 1,2 milioane de euro.
Prezentă la o conferință pe tema corupției din sistemul de sănătate, șefa DNA vorbit despre cinsi aspecte sub care se manifestă acest fenomen, menționând corupția în achizițiile publice, serviciile medicale, bugetarea unităților spitalicești, accesul personalului în sistemul medical și în autorizarea farmaciilor.
În domeniul sănătății se primesc mite mult mai mari, cu procente între 5-20% din valoarea facturilor. În domeniul Sănătății procentul de mită este mult mai mare decât în alte domenii. Plata este făcută fie direct managerului, fie prin diverse servicii de consultanță.

Am întâlnit și cazuri în care un manager primea bani de la mai multe firme cu care spitalul avea contracte. Beneficiind de un mandat lung în această funcție, managerul de spital a primit în decursul timpului peste 1,2 milioane de euro mită.

Ne-am întrebat și noi ce șanse reale de recuperare a prejudiciului mai există când fapta este sesizată după 6 ani de la comiterea faptei? Curtea de Conturi a făcut verificări în 2016, la o faptă petrecută în 2010, iar la DNA a venit sesizarea în 2017. De aceea și trimiterea în judecată a avut loc în același an”, a declarat Laura Codruța Kovesi.
Kovesi a precizat și că, potrivit unui studiu la nivel european, 68% dintre români percep corupţia ca pe un fenomen care le afectează viaţa de zi cu zi.

b1.ro

Distribuie


Sunt opinii pe subiectul “Kovesi, dezvăluiri despre corupția din sănătate: Procurorii au descoperit o mită de peste un milion de euro primită de un manager de spital

  1. dodo

    Va rog sa spuneti ceva si despre ineficienta sistemului informatic SIUI, care nu ii anunta pe medicii de familie in timp real, sa stie ca pacientii care vin dupa retete, trimiteri, concedii etc de fapt pot figura INTERNATI FICTIV in spitale sau detinuti in penitenciare, desi ei se plimba bine-mersi. Astfel medicilor de familie li se imputa dupa ani de zile sume enorme din retete, analize medicale, trimiteri etc. Cand se va face lumina in aceste triste situatii in care medicii isi vand bunurile/locuintele si pleaca vazand cu ochii ??? De ce nu se doreste ca SIUI sa informeze in timp real despre situatia pacientilor ? Oare nu tocmai pentru ca unii sa poata fura, spitalele sa fure de la stat pe internari si servicii fictive, si CNAS de la medicii care sunt pusi in mod curvesc la plata ?!

    Reply

Lasă un răspuns