Extern

Liderii UE cer eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi

Consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden: Autorii acestui scandalos atac trebuie traşi la răspundere

Charles Michel, președintele Consiliului European, a cerut autorităţilor ruse să îl elibereze imediat pe opozantul Aleksei Navalnîi, arestat pe aeroport chiar la revenirea în Moscova. Un mesaj similar a transmis și șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a îndemnat Rusia „să respecte drepturile” dizidentului. Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională al preşedintelui-ales a SUA, Joe Biden, a punctat că „autorii acestui scandalos atac la adresa vieţii lui trebuie să fie traşi la răspundere”.

SUA și UE cer eliberarea rapidă a lui Aleksei Navalnîi

„Arestarea lui Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova este inacceptabilă, a scris Charles Michel, președintele Consiliului European, pe Twitter.

„Autoritățile rusești trebuie să respecte drepturile lui Aleksei Navalnîi și să-l elibereze imediat. Politizarea sistemului juridic este inacceptabilă”, a transmis, la rândul său, Josep Borrell, șeful diplomației europene.

Un mesaj chiar mai tranșant a avut Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională al preşedintelui ales-american, Joe Biden.

„Navalnîi trebuie eliberat imediat, iar autorii acestui scandalos atac la adresa vieţii lui trebuie să fie traşi la răspundere. Atacurile Kremlinului împotriva lui Navalnîi nu sunt numai o încălcare a drepturilor omului, dar şi un afront adus poporului rus care doreşte ca vocea lui să fie auzită”, a scris Sullivan, pe aceeași rețea socială.

Mai mulţi parlamentari americani au condamnat și ei această arestare.

O reacție similară a avut și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu: „Arestarea liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, la întoarcerea acestuia în Rusia, după ce şi-a revenit în urma otrăvirii cu Novichok, e inacceptabilă. Represiunea împotriva Opoziţiei, doar pentru că este Opoziţie, e pur nedemocratică”.

sursa

Citeste si...

Antena24.ro

Redactia Antena24.ro info@antena24.ro