Lovitura dura romanilor! Laura Codruta Kovesi sefa DNA a declarat ca: „Ordonanta 13 va intra totusi in vigoare”

Sefa DNA-ului, Laura Codruta Kovesi a dat declaratii intr-un interviu al presei italiene, precum Ordonanta 13 ar putea intra in vigoare, cu privire la codurile penale, relateaza www.realitatea.net.

Kovesi se teme că şi în România, ca şi în alte ţări europene, precum Italia sau Franţa, puterea politică ar putea încerca să limiteze prerogativele autorităţii de luptă împotriva corupţiei.

„Pericolul exista şi în trecut. În ultimii trei ani, de când lucrez aici, au fost multe Guverne la conducerea ţării, unele au încercat să ridice obstacole în calea muncii noastre.

Iar în aceşti ani, am văzut multe propuneri de amendamente legislative care ar fi avut consecinţe negative pentru capacitatea noastră operaţională.

Acum, problema cea mai gravă este că ultimul amendament a fost abrogat oficial, dar a fost publicat în Monitorul Oficial”, subliniază ea în interviul acordat La Repubblica, citat de News.ro.

Oficialul a avertizat că, în această situaţie, prevederile pot intra încă în vigoare. „Primul (motiv – n.r.), ordonanţa de abrogare conţine formulări declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională.

Din cauza neconstituţionalităţii, abrogarea ordonanţei ar putea fi declarată neconstituţională, invalidă”, explică procurorul.

„Răspund ca magistrat, nu fac politică (…). Legislaţia creează probleme.

Lipsesc legi care să împiedice politicienii condamnaţi pentru corupţie să candideze.

Cât timp vom avea cazuri de politicieni condamnaţi pentru corupţie care fac campanie electorală şi câştigă voturi, o schimbare reală va fi foarte dificilă.

Nu este vina cetăţenilor.

A fost votat până şi primarul din Baia Mare, prins în flagrant luând mită”, consideră ea.

„Ca procurori, trebuie să spunem consecinţele pe care le poate avea o lege, nu ţine de noi să schimbăm legi, ci să impunem aplicarea lor.

Trebuie să informăm societatea în legătură cu ce se întâmplă în cazul modificării legilor privind corupţia, nu intră în jurisdicţia noastră să le schimbăm.

Separarea puterilor în stat este, pentru mine, o valoare constituţională, la care nu se poate renunţa cu niciun preţ. Nu regret nimic”, a adăugat şefa DNA.

„Mie nu îmi este frică şi nu mă las cuprinsă de discomfort, pesimism sau dorinţa de a demisiona.

Emoţiile sau sentimentele sunt pentru timpul liber.

Nu pentru serviciul unui magistrat anticorupţie, societatea civilă ne susţine.

Bine aţi venit în biroul meu, vă povestesc cu plăcere munca mea de zi cu zi”, le-a spus Laura Codruţa Kovesi, care conduce de trei ani Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), jurnaliştilor italieni.