Stiri Nationale Si Internationale.

Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere, achitat în dosarul de luare de mită


Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere, a fost achitat de Tribunalul București în dosarul în care a fost acuzat că a primit un miel, doi curcani și cinci păstrăvi de la un om de afaceri, pentru ca acesta să poată obține după 30 de zile permisul de conducere, decizia nefiind definitivă.
Magistrații Tribunalului București i-au mai achitat și pe omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, Maricel Ilie (vicepreședinte și membru în Comitetul Executiv Regional al Asociației Internaționale a Polițiștilor – Secția Română – Regiunea 1 București la data comiterii faptei).

Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere, a fost trimis în judecată în 2015 de procurorii DNA, fiind acuzat de aceștia că a primit un miel, doi curcani și cinci păstrăvi de la un om de afaceri, pentru ca acesta să poată obține după 30 de zile permisul de conducere ce îi fusese suspendat pe o perioadă de 90 de zile.

În același dosar au fost judecați omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, pentru cumpărare de influență, și Maricel Ilie, vicepreședinte și membru în Comitetul Executiv Regional al Asociației Internaționale a Polițiștilor – Secția Română – Regiunea 1 București la data comiterii faptei, pentru complicitate la cumpărare de influență, se arată într-un comunicat de presă al DNA, remis la acea vreme.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 22 septembrie 2011, omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa a fost sancționat și i-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile, după ce a încălcat regulile de circulație. Ulterior, întrucât i-a fost respinsă irevocabil plângerea contravențională, în 21 martie 2012, Deaconeasa a predat permisul de conducere Serviciului Rutier Vâlcea, fiindu-i eliberată o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație. Din acest moment, potrivit dispozițiilor legale, a început să curgă termenul de 90 de zile pentru care inițial s-a dispus măsura suspendării dreptului de a conduce.

“În aceste împrejurări, inculpatul Deaconeasa Gheorghe a inițiat demersuri în vederea redobândirii dreptului de a conduce autovehicule și, implicit, a permisului de conducere, într-un termen mai scurt decât termenul de 90 de zile. Astfel, prin intermediul și cu sprijinul inculpatului Ilie Maricel, omul de afaceri a luat legătura și s-a întâlnit la sediul Direcției Poliției Rutiere din municipiul București, cu inculpatul Diniță Lucian”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

În urma întâlnirii și a discuțiilor dintre cei trei, atât la acel moment cât și în perioada următoare, ar fi fost făcute demersurile necesare pentru ca omul de afaceri să obțină permisul de conducere înainte de perioada de 90 de zile.

“În acest sens, urmau să fie valorificate dispozițiile legale care, printre altele, prevedeau posibilitatea reducerii perioadei de suspendare la minim 30 de zile în urma promovării testului pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație. Concret, inculpatul Diniță Lucian, prevalându-se de influența pe care, din perspectiva funcției deținute o avea asupra conducătorilor serviciilor rutiere din țară, a realizat demersurile efective la nivelul Serviciului Rutier Vâlcea, serviciu implicat în procedura de dispunere a reducerii perioadei de suspendare a dreptului de conduce autovehicule”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Ulterior, în 19 aprilie 2012, Gheorghe Deaconeasa a susținut, la Serviciul Rutier Vâlcea, testul pentru verificarea cunoștințelor în vederea reducerii perioadei de suspendare, pe care l-a promovat. Două zile mai târziu, Serviciul Rutier Vâlcea i-a restituit lui Deaconeasa permisul de conducere. Procurorii susțin că pentru “ajutorul” acordat, Lucian Diniță a primit de la omul de afaceri produse alimentare în valoare de 672,5 lei, respectiv un miel, doi curcani și cinci kilograme de păstrăv.

Reporterntv.ro

Distribuie


Lasă un răspuns