Politica

Ludovic Orban: România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu COVID-19

Ludovic Orban: România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu COVID-19
Ludovic Orban: România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu COVID-19

Premierul Ludovic Orban susține la această oră o conferință de presă în contextul în care în România va începe, din 15 mai, o relaxare treptată a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Iată principalele decalarații ale lui Ludovic Orban:

– ”Am prezentat Parlamentului raportul privind activitatea Guvernului în bătălia anti-COVID. Tot astăzi se împlinesc șase luni de când a fost învestit Guvernul pe care îl conduc. Am ținut să mă adrezez opiniei publice pentru a prezenta un scurt raport de activitate și planurile Guvernului”.

– ”România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu acest pericol. Nu am avut stocuri de materiale, echipamente, medicamente. DSP-urile, foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face față unor asemenea provocări. Am avut nevoie de o permanentă evoluție în toate doemniile pentru a îmbunătăți calitatea răspunsului la criză. Am avut o abordare preventivă. Am luat măsuri înaintea altor țări și înainte să există avertismente care să forțeze Guvernul să ia astfel de măsuri. Guvernul a început bătălia cu COVID înainte de instituirea stării de urgență, pe 15 martie”.

– ”Toate măsurile au condus la un rezultat eficient în bătălia autorităților cu provocarea extrem de grea a epidemiei. Voi da un singur exemplu care este ilustrativ. Primul caz de cetățean român care a fost diagnosticat pozitiv s-a înregistrat în data de 26 februarie. În data de 26 februarie, în Spania erau doi cetățeni diagnosticați pozitiv. Astăzi, în Spania sunt 247.112 cetățeni pozitivi, iar în România, 13.163. O diferență uriașă care arată că măsurile severe pe care le-am luat au produs efecte și comportamentul cetățenilor a determinat o reducere drastică a răspândirii virusului în România”.

– ”De multe ori s-a comentat că avem cazuri puține pentru că nu se diagnostichează. Sunt declarații fără fundament. Noi diagnosticăm în funcție de necesități, în baza protocolului care este stabilit la nivelul OMS și care este promovat de Comisia Europeană și validat de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică”.

– ”Niciodată, în România, nu a fost depășit numărul de 260 de persoane care au fost în terapie intensivă. Un alt indicator este dat de numărul de decese. În timp ce în România sunt de ordinul sutelor, 800 de decese, în Spania sunt 25.264 de persoane care au decedat”.

– ”Izbucnirea epidemiei ne-a prins fără stocuri de medicamente, echipamente, dispozitive. S-a făcut un efort uriaș, inclusiv un efort politico-diplomatic pentru că cererea a explodat, în condițiile unei oferte constante și a trebuit să utilizăm toate pârghiile politico-diplomatice pe care le-am avut la dispoziție. Am depășit cu succes această criză care a existat în prima fază a epidemiei. La ora actuală lucrurile sunt sub control. De asemenea, am ajuns în situația în care putem să ne permitem să susținem Republica Moldova”.

– ”În ceea ce privește capacitatea de testate, am pornit de la câteva laboratoare, cu o capacitate de câteva sute de teste zilnic. Astăzi, sunt puse în funcțiune 60 de centre de testare, iar capacitatea de testare este de aproape 11.000 de teste/zi. De asemenea, sunt în curs de acreditare alte 17 centre, iar obiectivul nostru este să creștem capacitatea la peste 15.000 de teste zilnice. Nu teste rapide promovate de alții, ci este vorba de testare cu aparate Real Time PCR, care au precizie de 100% și care nu permit nicio eroare în diagnosticare”.

– ”Ne-am confruntat cu nevoia de a îmbunătăți managementul la nivelul spitalelor. Am avut multe situații în care spitalele au devenit focare de infecție și a trebuit să luăm decizii de schimbare a managementului, apelând, în câteva situații, la management militar. Deciziile pe care le-am luat în privința schimbării managementului au produs efecte favorabile”.

– ”În ceea ce privește Direcțiile de Sănătate Publică, am urmărit constant să întărim capacitatea acestora. Am apelat la transferarea în regim de urgență a cadrelor medicale, fie din rețeaua școlară, a rezidenților, fie din alte entități. Am suplimentat numărul de angajați la DSP-uri și la ambulanțele de la nivel județean cu 2.000 de locuri”.

– ”Am interzis exportul paralel de medicamente și exportul unor echipamente și dispozitive necesare în bătălia COVID”.

– ”În ceea ce privește tratamentul pentru COVID, am avut momente în care am fost aproape de limita de tratare și am făcut eforturi pentru a găsi toate mijloacele pentru a achiziționa tratamentele cu Plaquenil, Kaletra. De asemenea, punem la punct sistemul de donare de sânge de la pacienții vindecați pentru obținerea de plasmă, prin cele trei plasmografe care au fost donate către Ministerul Sănătății. La ora actuală, lucrurile sunt foarte bune, nu avem lipsa niciunuia dintre medicamentele necesare pentru tratarea COVID”.

Ludovic Orban, despre necesitatea de impunere a unor restricții

– ”Toate deciziile referitoare la restricții au fost numai pentru a păzi sănătatea românilor, pentru a reduce riscul de răspândire a virusului, pentru a salva vieți. Au fost măsuri necesare. În țările europene în care aceste măsuri au fost luate din timp, ele au generat efecte favorabile și au redus răspândirea. Acolo unde au fost luate mai târziu, nu au putut să stopeze răspândirea”.

– ”Aceste măsuri au un caracter temporar. Ne propunem ca după data de 15 mai, în mod gradual, să eliminăm restricțiile, având la bază un singur criteriu, cel al riscului epidemiologic. Reducerea restricțiilor se va face întâi pentru acele măsuri a căror ridicare generează cel mai mic risc epidemiologic. Evaluarea este făcută de specialiști”.

– ”Pentru fiecare ridicare de restricție, vom aștepta o perioadă de 15 zile ca să vedem efectele. Vom lua și alte măsuri, dar orice fel de ridicare de restricție trebuie să fie însoțită de un set de reguli. Vom impune un set de reguli în ceea ce privește transportul public, mijloacele de transport în comun, activitatea care se desfășoară în birouri, atât în instituții publice, cât și în companiile private”.

Ludovic Orban, despre situația economiei, în contextul pandemiei de COVID-19

– ”Chiar dacă am luat măsuri de restricții, obiectivul nostru a fost să afectăm într-o măsură cât mai mică economia. Nu s-a închis niciun șantier”.

– ”Am permis toate activitățile economice necesare pentru economie. Din acest motiv, față de previziunile unor analiști privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam. Ne-am uitat pe încasările la bugetul de stat. Scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute. Acest lucru se datorează și măsurilor economice pe care le-am adoptat. Pe lângă susținerea investițiilor, am încercat să luăm măsuri prin care să asigurăm cât mai multe lichidități în companii”.

– ”Am asigurat, prin rectificarea bufegetaă, toate sumele necesare pentru susținerea programelor de investiții. Am ridicat plafonul de creditare pentru autoritățile locale”.

– ”Printre principalele măsuri economice pe care le-am luat este programul IMM Invest, program de garantare și subvenționare a dobânzilor pentru întreprinderile mici și mijlocii, credite pentru capitalul de lucru și pentru investiții. Numărul companiilor care au aplicat a depășit 50.000”.

– ”Am luat decizia de susținere a angajaților, dar și a companiilor prin plata șomajului tehnic. Am luat această măsură pentru acele companii care au fost obligate să întrerupă activitatea total sau parțial, pentru a permite angajaților să rămână alături de companie, iar în momentul în care repornește economia, compania să poată să-i reangajeze”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că 14 mai va fi ultima zi a stării de urgență, ulterior urmând a fi instituită starea de alertă. Totodată, de la jumătatea lunii mai, vor fi redeschise frizeriile și celelalte saloane de îngrijire, precum și cabinetele stomatologice. De asemenea, va fi permisă deplasarea în interiorul localității fără a fi nevoie ca cetățenii să aibă asupra lor adeverințe de la locul de muncă sau declarații pe propria răspundere. În continuare, va fi păstrată interdicția grupurilor mai mari de trei persoane și vom putea ieși din localitate doar cu motive justificate, precum cele de interes profesional, de sănătate etc.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *