Extern

MAE a repatriat 56 de cetățeni români, blocați în Kuweit de impunerea restricțiilor de circulație, pe fondul pandemiei de coronavirus

MAE a repatriat 56 de cetățeni români, blocați în Kuweit de impunerea restricțiilor de circulație, pe fondul pandemiei de coronavirus
MAE a repatriat 56 de cetățeni români, blocați în Kuweit de impunerea restricțiilor de circulație, pe fondul pandemiei de coronavirus

Ministerul Afacerilor Externe a repatriat 56 de cetățeni români din Kuweit, aflați în străinătate cu titlu temporar, ce au fost surprinși de măsurile de restrângere a circulației, pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus.

Acțiunea s-a desfășurat în continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați în străinătate cu titlu temporar și care au fost afectați de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și ale Ministerului Afacerilor Interne.

Repatrierea a fost asigurată cu o cursă aeriană, pe ruta Kuweit-București, operată de o companie privată.

Cu aceeași cursă aeriană a fost facilitată repatrierea și pentru 18 cetățeni sârbi, 7 cetățeni bulgari, 7 cetățeni ucraineni și 2 cetățeni din Republica Azerbaidjan, respectiv Muntenegru, care și-au continuat călătoria de la București către statele de domiciliu/reședință, mai precizează MAE, prin intermediul unui comunicat.

Tot duminică, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că a mai facilitat revenirea în țară a 117 cetățeni români aflați în străinătate cu titlu temporar.

Aceștia se aflau pe teritoriul Republicii Franceze (42 de cetățeni), al Regatului Belgiei (34 de cetățeni) și al Regatului Țărilor de Jos (41 de cetățeni), cu titlu temporar, ca turiști rămași în tranzit, studenți, marinari, persoane aflate în situații speciale (urgențe medicale), dar și muncitori sezonieri ale căror contracte au încetat, fără ca aceștia să dispună de resurse financiare pentru a-și continua șederea.

Totodată, MAE face apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate să respecte recomandările autorităților și să evite deplasările către România în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru a nu crește numărul infectărilor cu noul coronavirus la nivel national.

În plus, deplasările cetățenilor sunt îngrădite din ce în ce mai mult de restricțiile impuse de statele de transit, fapt c ear putea determina ca asistența din partea autorităților române să se reducă în mod considerabil, se mai arată în comunicat.

Alți 330 de români din Spania au revenit în România, vineri, cu două curse aeriene operate de o companie privată, dinspre Barcelona și Madrid, în același context, al demersurilor întreprinse pentru repatrierea cetățenilor aflați peste hotare, informează Ministerul Afacerilor Externe. Totodată, pe rutele inverse au fost repatriați în siguranță și 41 de cetățeni spanioli.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *