Publicitate
Extern

Mai mulți jurnaliști de investigații, dați în judecată de președintele Ucrainei

Publicitate

Volodâmâr ZelenskiBiroul președintelui ucrainean a anunțat, în 14 februarie, că îi va trimite în instanță pe jurnaliștii de investigații care au divulgat că Volodâmâr Zelenski s-ar fi întâlnit în secret, în ianuarie, cu un oficial rus de rang înalt din zona de securitate, potrivit b1.ro.

Totul a început în 13 februarie, Schemes, o platformă de investigații creată de Radio Free Europe/Radio Liberty în Ucraina, a publicat un material de presă.

Publicitate

Jurnaliștii, citând surse anonime, au afirmat că Nikolai Patrushev, șeful Consiliului de Securitate din Rusia și unul dintre veteranii administrației rusești, a călătorit la Muscat, capitala Omanului, în 8 ianuarie, pe când Zelenski desfășura acolo o vizită neoficială. Deși jurnaliștii nu au afirmat concret că aceștia s-au întâlnit, informația era implicită.

Biroul prezidențial din Ucraina a negat viguros că o astfel de întâlnire ar fi avut loc. Administrația prezidențială de la Kiev a denunțat materialul drept „o manipulare evidentă a opiniei publice” și l-au comparat cu războiul informațional pe care Rusia îl desfășoară împotriva Ucrainei.

Când jurnaliștii fac acest lucru, sunt depășite granițele a ceea ce numim presă liberă”, arată o declarație de preză a biroului prezidențial ucrainean.
Mai mult decât atât, comunicatul vizează și Suspilne, un operator independent de televiziuni susținut cu fonduri guvernamentale, care difuzează Schemes, atenționându-l că aruncă în spațiul public „informații false, care manipulează în mod direct opinia publică”.
De partea cealaltă, jurnaliștii au refuzat să se dezică de material și de importanța sa pentru opinia publică, reiterând că ei nu au menționat nicio secundă că o astfel de întâlnire ar fi avut loc.

Publicitate

Citeste si...