Extern

MApN: Aproximativ jumătate din militarii români aflați în misiuni în Afganistan au fost repatriați

Un al treilea contingent de militarii români a fost repatriat sâmbătă, din teatrul de operații din Afganistan. În acest moment, jumătate dintre cadrele aflate în misiunea s-au întors în România, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

Potrivit MApN, repatrierea celui de-al treilea eșalon din teatrul de operații din Afganistan a avut loc sâmbătă la Baza 90 Transport Aerian Otopeni.

Militarii au executat misiuni specifice de protecția forței și misiuni de consiliere/instruire în cadrul misiunii NATO, Resolute Support.

„ Repatrierea din Teatrul de Operații Afganistan a contingentului Armatei României continuă. Repatrierea celui de-al treilea eșalon din teatrul de operații Afganistan a avut loc astăzi, la Baza 90 Transport Aerian Otopeni. La sosire, militarii au fost întâmpinați de șeful de stat major al Comandamentului Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”. Armata României acționează sincronizat cu partenerii de coaliție NATO, până la acest moment repatriind aproximativ 50% din contingentul național participant la această importantă misiune a NATO”, potrivit mesajului postat pe Facebook de MApN.

Ministerul a început în 1 mai procesul de retragere a militarilor români din Afganistan. Potrivit reprezentanților ministerului, din 2002 și până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotații de câte șase luni.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operații, 27 de militari români și-au pierdut viața în acțiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniți.

sursa

Citeste si...