Actualitate

Masuri urgente impotriva cutremurelor! Iasi a fost afectat, bucati din pereti au cazut pe masinile parcate, iata ce trebuie sa faci la un seism!

Autoritatile i-au masuri impotriva noilor cutremure ca acel de azi-noapte, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, vrea sa instaleze cat mai multe echipamente de ajutoare pentru a cereta miscarile telurice, relateaza www.romaniatv.net.

Azi-noapte a fost inregistrat un seism de 5,3 grade pe scara Richter, afectand zona Vrancei la ora 1:20.

Acest cutremur s-a simtit pana in Bucuresti, iar in Iasi au cazut bucati de caramida pe masinile oamenilor.

Cutremurul a fost resimtit in Muntenia, Moldova si Sudul Transilvaniei.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă anaunţat că pana la aceasta ora nu au fost raportate pierderi de vieti sau pagube.

„Anul acesta a fost mai intens, au fost mai multe seisme cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter”, a spus Ionescu.

 

„Vrem să instalăm în jur de 300-400 de echipamente de ultimă generație, față de circa 150, câte sunt acum la nivelul întregii țări, pentru a studia mai bine activitatea, mai ales în zona Vrancea.

Aceste echipamente măsoară undele pământului. Instalând mai multe, putem face o radiografie 3D și putem spune astfel care e falia, cum se mișcă, cum este stratificat pământul, care sunt straturile de roci, unde apar fiscurile.

Astfel, vom putea spune mai bine care sunt fenomenele”, a explicat oficialul INFP, potrivit Agerpres.

El a mai arătat că aceste echipamente sunt destul de scumpe, în jur de 15.000 — 20.000 de euro fiecare. „Va trebui să căutăm finanțare în perioada următoare pentru aceste proiecte”, a adăugat Ionescu.

„Este mult mai ușor de controlat situația în zonele cu vulcani, unde se măsoară mișcările pământului, dar și nivelul de emisii din aer.

Știm de situația din Italia și anual se emit alarme, iar acolo există protecție civilă ridicată.

Dacă se va întâmpla ceva acolo, tot globul ar putea avea de suferit, mă refer la probleme de ordin economic”, a mai spus reprezentantul INFP.

 

 

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *