Sanatate

Mersul pe bicicletă are numeroase beneficii. vezi care sunt acestea!

Mersul pe bicicletă este mai indicat decât alergarea în cazul persoanelor supraponderale sau obeze
CSÎD: Vrem să facem mai multă mișcare și ne-ar plăcea să reluăm obiceiul din copilărie, și anume mersul pe bicicletă. Dar cum procedăm dacă suntem supraponderali – sunt anumite contraindicații, afecțiuni care ne-ar putea împiedica să facem acest tip de mișcare?

Dr. Codruța Cioponea: Mersul pe bicicletă este o activitate distractivă care produce mai mulți hormoni ai fericirii: seroronina, dopamina, oxitocina și endorfinele.

În principiu nu există contraindicații absolute pentru mersul pe bicicletă. Există contraindicații relative, dar acestea sunt de bun-simț. Adică dacă ai o boală cardiovasculară gravă sau neechilibrată, tensiune dezechilibrantă etc., ar fi bine să reglăm aceste probleme de sănătate și doar apoi să facem mișcare mai intensă.

Mersul pe bicicletă este mai indicat decât alergarea în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, pentru că stresul mecanic asupra articulațiilor este mai mic.

Dacă intervine o oboseală mare, cu senzația de sufocare sau durere în piept, este clar că e nevoie de o pauză. Dacă durerea în piept persistă sau este recurentă, clar este nevoie să ne adresăm unui medic pentru un consult mai amănunțit.

e beneficii are mersul pe bicicletă asupra articulațiilor, dar și asupra musculaturii?

Dr. Codruța Cioponea: Mersul pe bicicletă este benefic pentru musculatură pentru că ajută la tonifierea ei. De asemenea, are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular, crescând fitnessul cardiovascular și antrenând capacitatea de efort.

Mersul pe bicicletă îmbunătățește de asemenea capacitatea de coordonare.

CSÎD: Ar trebui să ținem cont de anumite criterii atunci când alegem bicicleta?

Dr. Codruța Cioponea: Din punctul de vedere al biomecanicii, astfel încât articulațiile genunchilor să fie în siguranță și să exercităm un stres mecanic cât mai mic, ar trebui ca șaua bicicletei să se afle la nivelul șoldului.

Pe de altă parte, menținerea îndelungată a unei poziții foarte aplecat în față, cu curbarea spatelui, poate să ducă la apariția durerilor lombare.

Mișcarea de orice fel ajută la prevenirea multor afecțiuni
CSÎD: Însă orice tip de mișcare are beneficii, nu doar mersul pe bicicletă, corect?

Dr. Codruța Cioponea: Mișcarea de orice tip – de la mersul pe bicicletă până la plimbări pe jos, alergare, înot etc. – este benefică în multiple afecțiuni, precum diabet, obezitate, cancer, depresie.

Are efect benefic asupra metabolismului, pielii, sistemului nervos central, asupra creierului, asupra sistemului cardiovascular și al inimii, asupra musculaturii și oaselor.

Totodată, mișcarea îmbunătățește wellbeingul sau starea de bine. Sunt nenumărate studii științifice care arată cât de extinse sunt beneficiile mișcării.
sursa

Citeste si...