Actualitate

Mobilizare, la începutul lunii octombrie, în două județe din România

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că, la începutul lunii octombrie, va avea loc un exerciţiu de mobilizarea în judeţele Vrancea şi Vaslui, acesta fiind unul de rutină.

Exerciţii similare au mai fost organizate, în acest an, în Timiş, Caraş-Severin, Harghita şi Covasna.

”În perioada 2-7 octombrie 2023, în judeţele Vrancea şi Vaslui se va desfăşura «Exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare – MOBEX VN-VS-23». Exerciţiul are caracter de rutină, activităţi similare fiind organizate în acest an şi în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Harghita şi Covasna”, a precizat, vineri, MApN.

MOBEX VN-VS-23 este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război şi ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare.
În conformitate cu prevederile cuprinse la art. 67 alin. (2) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, rezerviştii au obligaţia să participe la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare, la solicitarea structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Refuzul de a primi ordinul de chemare şi neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare constituie contravenţie, conform art. 80 alin. (1) lit. a) şi lit. h) din Legea nr. 446/2006.

Totodată, angajatorii au obligaţia, de a asigura prezenţa rezerviştilor, care au calitatea de salariaţi, la aceste structuri, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006.

sursa

Citeste si...