Politica

Nelu Tătaru: ‘Vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă de epidemie de COVID-19

Nelu Tătaru: 'Vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă de epidemie de COVID-19
Nelu Tătaru: ‘Vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă de epidemie de COVID-19

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a transmis, vineri, că vaccinarea de rutină trebuie să continue și în această perioadă de epidemie de coronavirus. Oficialul a făcut această declarație cu prilejul Săptămânii Europene a Vaccinării.

Tătaru: În plină pandemie realizăm cât de importante sunt vaccinurile

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că acum, în timpul acestei epidemii de COVID-19, am realizat cu toți cât de important este un vaccin pentru bolile infecțioase. Oficialul român face apel la populație să continue vaccinarea de rutină pentrru că, deși toată atenția este concentrată pe noul coronavirus, există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populaţiei.

Cel mai adesea sunt vulnerabili copiii nevaccinați, spune Tătaruu. Aceștia sunt neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul.

Să nu uităm că avem încă în evoluţie o epidemie de rujeolă pe teritoriul României în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri şi 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă, deoarece avem obligaţia să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând„, a declarat Tătaru, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății vrea să achiziționeze 3.000.000 de doze de vaccin gripal, pentru sezonul de iarnă

Nelu Tătaru a precizat în mai multe rânduri că el se așteaptă ca un al doilea val al epidemiei de coronavirus să fi în toamnă. Pentru a nu interfera și cu gripa sezonieră, acesta și-a propus să cumpere 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de imunizare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Ministerul Sănătăţii precizează că a achiziţionat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste între 6 luni şi 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă.

Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase

Potrivit studiilor, vaccinarea contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieți anual, la nivel global. Datorită vaccinurilor boli precum variola sau poliomielita au dispărut și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale, iar gripa, astăzi nu mai reprezintă o amenințare.

Implementarea programelor de vaccinare

Ministerul Sănătății mai anunță că o prioritate o va reprezenta și implementarea programelor de vaccinare și asigurarea respectării prevederilor incluse în legislația cu privire la vaccinare.

Triajul telefonic și programarea serviciului de vaccinare la cabinetul medicului de familie

Ministerul Sănătății dorește să implementeze noi măsuri de specifice de prevenire și control a infecției cu noul coronavirus. Între acestea se numără triajul telefonic, programarea serviciului de vaccinare la cabinetul medicului, constituirea unor circuite medicale distincte, separarea serviciilor de imunizare de cele curative pentru a reduce riscul de transmiterea bolii, respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție personală atât de către personalul medical cât și de părintele însoțitor ș copil, elaborarea planurilor de recuperare acolo unde vaccinarea a fost intreruptă temporar.

Bilanțul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică anunță că până vineri, la ora 13.00, la nivel național au fost confirmate 10.417 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Este vorba despre 321 de noi cazuri față de raportarea făcută, joi, la aceeași oră. Dintre pacienții testați pozitiv, 241 sunt internați la terapie intensivă. Bilanțul deceselor a ajuns la 552. Pe de altă parte, 2.817 de români s-au vindecat, până acum, de COVID-19.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *