Sanatate

O nouă pandemie, de data aceasta de afecţiuni mintale, este pe cale să izbucnească şi va lovi cel mai dur copiii şi tinerii.

Incertitudine, ameninţare, restricţii, izolare, paranoia, familii disfunc­ţionale – pandemia şi turbulenţele economice pe care aceasta le-a provocat afectează echilibrul şi chiar sănătatea mintală a oamenilor. Se vorbeşte de venirea unui al patrulea val al pandemiei, caracterizat prin anxietate, adesea prin sindromul burnout şi printr-o criză de afecţiuni mintale.

Din ce în ce mai mulţi avertizează, dar puţini au cutezat să estimeze costurile economice ale unei astfel de evoluţii a actualei crize. Institutul Economic Polonez a încercat să facă acest lucru. Într-un studiu numit „Generaţia coronavirus. A creşte în pandemie“, instituţia arată că tinerii încasează greul loviturilor economice, scrie Deutsche Welle. Creşterea anuală a costurilor legate de problemele de sănătate mintală cauzate de pandemie în rândul tinerilor s-ar situa la 0,5% din PIB-ul global, adică la 335 de miliarde de euro, a calculat institutul.

Suma include 157 de miliarde de euro reprezentând cheltuieli directe în sistemele de sănătate, 67,6 miliarde de euro investiţii în îmbunătăţirea programelor de securitate socială şi 120,5 miliarde de euro costuri directe legate de rata mai mică de ocupare a forţei de muncă şi scăderea productivităţii. Psihologi şi psihiatri atrag atenţia că lumea se îndreaptă spre o criză majoră, o pandemie paralelă în care se înmulţesc dramatic problemele de sănătate mintală din cauza pandemiei de COVID-19.

Cu acest lucru este de accord şi David Dozois, profesor la Universitatea Ontario de Vest. El argumentează printr-un sondaj realizat de institutul Mental Health Research Canada care arată că grupul de vârstă 18-34 se chinuie cel mai mult din cauza COVID-19. Cei care aparent au cea mai slabă sănătate mintală sunt adulţii tineri şi persoanele care au întâmpinat probleme financiare sau care nu au putut primi îngrijiri pentru alte probleme medicale. Somnul şi mişcarea insuficiente sau lipsa socializării faţă în faţă cresc, de asemenea, riscul de şubrezire a sănătăţii mintale.

„Oameni de toate felurile, trecuţi mai mult sau mai puţin prin viaţă, au fost loviţi rău de COVID-19, cauza stresului diferă în funcţie de grupul de vârstă“, spune Steven Taylor, profesor şi psiholog la Universitatea British Columbia şi autor al analizei „Psihologia pandemiilor“.
sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *