Politica

Ordonanţa 9, anunţată de Vela

Ordonanţa 9, anunţată de Vela
Ordonanţa 9, anunţată de Vela

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a emis, joi, o nouă ordonanță militară, care prevede, între altele, ridicarea interdicției de export pentru grâu şi prelungirea suspendării zborurilor către mai multe state, precum şi carantină instituţionalizată pentru românii care vin din străinătate.
Principalele declaraţii făcute de Marcel Vela

Intrăm de mâine într-o perioadă foarte importantă pentru evoluţia viitoare a gestionării situaţiei legate de noul coronavirus. Este foarte important să avem puterea de a îmbina cu înţelepciune latura spirituală, una foarte importantă pentru un popor cu frica lui Dumnezeu aşa cum este poporul român, cu cea prevenirii răspândirii acestui perfid inaimic şi a protejării sănătăţii publice.
Dragi români, fac din nou apel la dumnevoastră să respectaţi prevederile ordonanţelor militare date până în prezent şi a tuturor prevederilor legale, inclusiv a recomandărilor primite de la Biserica Ortodoxă Română.
Evitaţi aglomerările dacă mergeţi la cumpărături. Evitaţi pe cât posibil interacţiunea cu alte persoane. Nu mergeţi în vizite, nu primiţi oaspeţi de sfânta sărbătoare a Paştelui.
Sunt conştient că este greu. Sunt conştient că are o mare importanţă sărbătoarea de Paşte pentru români, motiv pentru care am ajuns la un acord cu BOR pentru a ne asigura că Lumina Sfântă ajunge la toţi românii care îşi doresc asta.
Avem un duşman comun – noul tip de coronavirus.
Vă asigur că structurile MAI nu se relaxează în această perioadă. Zilele acestea vor fi la datorie poliţişti, pompieri.
Pentru a face un nou pas ca să prevenim eficient răspândirea coronavirus, astăzi am semnat şi am prezentat spre aprobare ordonanţa nr.9.
În această ordonanţă am prelungit suspendarea zborurilor din şi înspre, cu următoarele state: Marea Britanie, Irlanda de Nord, SUA, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franța și Germania.
Prin această ordonanţă, termenul de 14 zile reglementat în prevederile respective este prelungit pentru fiecare ţară.
O altă reglementare – excepția de la izolare pentru navigatori dacă nu au simptome.
O altă prevedere vizează lucrătorii transfrontalieri de la frontiera cu Bulgaria, exceptați și ei de la izolare dacă nu au simptome de COVID.
Un alt punct important de analiză în Comitetul Special de Situaţii de Urgenţă cu privire la pieţele agroalimentare. Ele rămân deschise şi în această perioadă, cu condiţia respectării ordonanţelor militare.
Aş face un apel la administratorii pieţelor să fie evitate aglomerările.
În final, un alt punct important se referă la interzicerea exportului de grâu şi de alte produse derivate, inclusă în ordonanţa anterioară. Prin această ordonanţă, articolele îşi încetează aplicabilitatea. A fost completată rezerva de stat.
Din acest moment, anunţ producătorii şi comercianţii că nu mai este interzis acest export.
Aş vrea să le mulţumesc celor din diaspora care au înţeles că aceste sărbători la distanţă reprezintă iubirea faţă de cei dragi.
Cei care vin din străinătate vor sta în locuri speciale de carantină. Am spus aceste lucruri pentru a clarifica ceea ce a apărut în spaţiul public cu privire la ordinul Ministrului Sănătăţii.
Vreau să vă anunţ că avem disponibile 13.254 de locuri în carantină. Aşadar, cei care au crezut că nu se mai aplică o carantină în zone special amenajate pentru această destinaţie, pentru a le clarifica această informaţie, precizez că respectivul ordin se referă la definiţia izolării – în zonă instituţionalizată – dacă prefecţii nu mai au locuri, pot fi rechizionate sau pot apela la colegi din alte judeţe.
Cei care au perceput să vor veni de Paşti acasă şi vor sta în izolare la domiciliu au perceput într-o informare eronată pe tot ceea ce a ţinut de dezbaterile în spaţiul public. Am discutat şi cu ministrul Sănătăţii, acolo sunt definite spaţiile şi zonele de carantinare.
România are avantajul că nu este la nivelul de cazuistică din alte state.
„Pe primul loc trebuie să fie sănătatea. Vă doresc multă sănătate în numele meu şi al colegilor din MAI. Vă doresc tuturor sărbători liniştite!”, a transmis Marcel Vela.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *