Politica

Până la ce oră şi în ce condiţii vor putea petrece românii trecerea dintre ani

Spre deosebire de anul trecut, atunci când după ora 23:00 se putea ieși doar cu declarație pe propria răspundere, în acest an restraurantele sunt deschise toată noaptea, dar cluburile și discotecile rămân închise și de acest Revelion.
Măsurile pentru petrecerea în siguranță a sărbătorilor de iarnă sunt cele din Hotărârea CNSU 112 aprobată de Guvern în 8 decembrie, când s-a decis și prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Pentru nopţile de Crăciun şi Anul Nou, noaptea de 24 spre 25 decembrie şi 31 decembrie spre 1 ianuarie, nu vor fi restricţii referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor fi funcţionali operatorii economici, deci pot fi pe toată durata nopţii, dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate şi cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat. Totodată, la unităţile de cazare, unde nu există limită la capacitate, până acum erau doar permise pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, acum se introduc şi persoanele testate”, potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
De Revelionul 2022, oamenii se pot strânge în piețele publice, dar trebuie să poarte mască și să respecte regulile de distanțare și de igienă.

Se permite să fie activităţi specifice nopţii de An Nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică: mască şi alte măsuri de sănătate publică. Nu există acolo impus un număr maxim”, a adăugat șeful DSU.

La restaurant nu avem cum să purtăm mască, asta se ştie foarte bine, aşadar, capacitatea va fi de 50%, maxim, dar cu certificat de vaccinat, trecut prin boală sau testat”, preciza Raed Arafat.

sursa