Actualitate

PARCHETUL GENERAL,-„Sa dovedit ca nu exista motive legale de revocare a doamnei de la DNA”

PARCHETUL GENERAL,-“Sa dovedit ca nu exista motive legale de revocare a doamnei de la DNA”Reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) au precizat marți că avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii asupra propunerii ministrului Justiţiei de revocare a șefei DNA Laura Codruța Kovesi confirmă punctul de vedere al PÎCCJ privind inexistenţa unui temei legal pentru luarea unei asemenea măsuri.

Avizul negativ dat de Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerii ministrului justiției de revocare din funcție a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) confirmă punctul de vedere exprimat constant de conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) privind inexistența unui temei legal pentru luarea unei asemenea măsuri.

Revocarea din funcție a unui procuror nu poate opera decât în condițiile clar stabilite de lege, atât sub aspectul motivelor cât și al procedurilor, prevăzute de lege și de Regulamentul de organizare și funcționare al CSM, aprobat prin Hotărârea nr. 326/2005, astfel încât să nu se aducă atingere independenței, imparțialității și reputației magistratului vizat. În același sens, obligația ministrului justiției de a motiva temeinic solicitarea de revocare trebuie să constituie o garanție împotriva abuzurilor si arbitrariului, ignorarea acestui principiu fiind de natură să creeze un precedent periculos în privința interferenței politicului în activitatea sistemului judiciar”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

CSM a respins propunerea ministrului Tudorel Toader de revocare a șefei DNA. De altfel, singurul care a votat pentru aceasta inițiativă a fost ministrul Justiției, în timp ce cei șase membri ai secției de procurori au dat vot negativ.

Verdictul a venit la capătul a trei ore de discuții în contradictoriu. Kovesi a răspuns celor 20 de acuzații din raportul lui Tudorel Toader și a vorbit despre performanțele procurorilor.

Ministrul Justiției s-a arătat nemulțumit de argumentele lui Kovesi și a anunțat că declină și invitația de a participa la bilanțul DNA pe anul 2017, care va avea loc miercuri.

Citeste si...