Extern

Parlamentul din Israel urmează să voteze astăzi noul Guvern și să pună capăt dominației lui Benjamin Netanyahu

Parlamentul israelian ar urma să aprobe formarea unui nou guvern duminică, încheind cei 12 ani de guvernare ai premierului în funcție Benjamin Netanyahu.

Viitorul guvern – o coaliție fără precedent de partide – are o majoritate fragilă. De asemenea, ar pune capăt celor doi ani de paralizie politică, în care trei alegeri au dus la impas.

Naționalistul de dreapta Naftali Bennett este pregătit să devină prim-ministru într-un acord de partajare a puterii cu un lider de centru, scrie bbc.

Conform acordului de coaliție, Bennett, care conduce partidul Yamina, va deține funcția până în septembrie 2023, când îl va preda lui Yair Lapid, liderul Yesh Atid mandatul pentru încă doi ani.

Netanyahu – cel mai longeviv lider din Israel, care a dominat peisajul politic ani de zile – va rămâne șeful partidului de dreapta Likud și va deveni liderul opoziției.

El s-a poziționat împotriva noului guvern probabil, numindu-l „o coaliție periculoasă de înșelăciune și predare” și a promis că „îl va răsturna foarte repede”.

Între timp, procesul său privind acuzațiile de luare de mită, fraudă și încălcare a încrederii – acuzații pe care le neagă – continuă.

Noua coaliție face totul pentru a evita surprizele din ultimul moment pe coridoarele Knesset-ului. Naftali Bennett și Yair Lapid încearcă să păstreze tonul calm, în ciuda convulsiilor politice pe care le-a dezlănțuit pactul.

Sâmbătă seara, prim-ministrul desemnat i-a îndemnat pe protestatarii care s-au adunat în afara casei lui Netanyahu să evite „provocările”.

sursa

Citeste si...