Politica

Parlamentul se reunește pentru rectificarea bugetară. Majorarea punctului de pensie cu 40%, printre amendamente

Parlamentul se reunește pentru rectificarea bugetară. Majorarea punctului de pensie cu 40%, printre amendamente
Parlamentul se reunește pentru rectificarea bugetară. Majorarea punctului de pensie cu 40%, printre amendamente

Plenul Parlamentului se reunește marți, într-o ședință care începe la ora 13, pentru dezbaterea proiectelor privind rectificarea bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat pe acest an, care includ amendamentul PSD referitor la majorarea punctului de pensie cu 40%, potrivit Agerpres.

Parlamentul se reunește pentru rectificarea bugetară, după ce Comisiile au aprobat majorarea punctului de pensie cu 40%

Vestea vine în contextul în care, în 16 septembrie, la propunerea PSD, parlamentarii din Comisiile de buget au abrogat articolul din rectificarea bugetară privind majorarea punctului de pensie cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede o creștere cu 40%.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate UAT-urilor cu 1 miliard de lei. Pentru municipiile reședință de județ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, care vor fi repartizați în mod egal indiferent de culoarea politică a administrației locale. Un alt amendament adoptat stipulează o alocare suplimentară de 5,635 milioane de lei, în bugetul Camerei Deputaților, pentru achiziționarea echipamentelor necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu la schimbarea legislaturii.

Totodată, a fost alocată o sumă suplimentară de 67 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii, care este destinată finanțării Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor. Totodată, s-a mai decis majorarea salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, așa cum este prevăzut în lege, adică din acest an.

Ce a declarat Ludovic Orban, luni, despre modificările propuse de PSD la rectificarea bugetară

Premierul Ludovic Orban susține că „bugetul nu își mai permite nicio creștere a cheltuieilor în momentul de față”. Întrebat dacă Guvernul își menține intenția de a merge la Curtea Constituțională în cazul în care rectificarea bugetară va fi adoptată cu modificările propuse de PSD, prim-ministrul a răspuns: „Noi ne vom bate și vă readuc aminte că celelalte formațiuni politice nu au fost prezente la această masacrare a bugetului României. Sigur că în plen așteptăm aceeași atitudine și dacă formațiunile politice vor adopta aceeași atitudine ca în Comisia de buget-finanțe, vom putea retrimite raportul la Comisia de buget-finanțe, astfel încât să împiedicăm adoptarea modificărilor”.

De asemenea, întrebat dacă va fi atacat la CCR și proiectul privind suplimentul pentru profesori, el a afirmat: „Cu siguranță, orice fel de lege care nu prevede sursa de finanțare, în conformitate cu decizii anterioare ale Curții Constituționale, este neconstituțional și noi, ca Guvern, avem obligația de a ataca la Curtea Constituțională toate legile pe care le considerăm neconstituționale”.

„Amendamentele adoptate la Ordonanța de rectificare provoacă o creștere a cheltuielilor publice cu 1,7% din Produsul Intern Brut pe anul 2020 și o creștere de 4,8% – 4,8%, repet, ca să se știe – o creștere din Produsul Intern Brut pe anul 2021. Este total nesustenabilă și asta însoțită și de amendamentul bizar al lui Orlando, care reduce de la 44%, la 40% din Produsul Intern Brut limita de îndatorare a bugetului, ceea ce practic aruncă România în faliment”, a mai spus Ludovic Oban.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *