Scitech

Planeta „Iadului” găsită cu oceane de lavă, ploaie stâncoasă și vânturi supersonice

Oamenii de știință au identificat o planetă în care oceanele sunt lavă, picăturile de ploaie sunt roci, vânturile sunt supersonice, iar politica este inexistentă.

A fost numită „planeta iadului”, dar unii ar putea să o prefere la nebunia Pământului în 2020, în special în mijlocul unei pandemii globale și tulburări politice din Statele Unite.

Exoplaneta, numită K2-141b, este una dintre cele mai extreme lumi găsite vreodată, potrivit unei lucrări de autor canadian publicată marți în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society . Este mai mare decât Pământul, la 202 de ani lumină distanță și mai stâncoasă decât ți-ai putea imagina. Totul, inclusiv aerul, are stâncă în el.

Lucrarea descrie o lume intens polarizată care te-ar transforma în cenușă sau un bloc de gheață, în funcție de ce parte ai vizitat. Este, de asemenea, parțial acoperit de un imens ocean magmatic, deși ar putea fi posibil să ajungeți pe un teren înalt solid – dacă ați putea supraviețui temperaturilor.
Planeta este blocată în mod strălucit de steaua sa din apropiere, ceea ce înseamnă că o parte este întotdeauna un fulgerător 3.000 de grade Celsius în lumina zilei, în timp ce cealaltă este veșnic învăluită în întuneric și temperaturi frigide -200 de grade Celsius.

Partea zilei este atât de fierbinte încât provoacă evaporarea rocilor – ca și pietrele de pe Pământ. Acest vapor de piatră se adună peste oceanul de lavă într-o atmosferă subțire, apoi se învârte spre partea de noapte cu vânturi care suflă la peste 5.000 de kilometri pe oră, conform ziarului.

Vaporii de rocă se răcesc în cele din urmă și se condensează în picături de piatră care cad înapoi în ocean, spun cercetătorii.

Este practic o versiune hardcore a ciclului apei pe Pământ.
sursa

Citeste si...