Actualitate

Poliția, umilită în instanță! Un șofer prins băut la volan a primit bani de la Poliție în loc să plătească!

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași au achitat 800 de lei unui conducător auto care a fost surprins conducând băut, după ce acesta a contestat în instanță procesul verbal de contravenție.

Potrivit adevarul.ro, Dumitru Prisăcaru, din Iași, angajat al Poștei, a primit sancțiunea după ce a fost prins băut la volan, procedura de testare a acestuia fiind corectă, potrivit unei motivări a Tribunalului Iași. Ieșeanului i-a reieșit o alcoolemie de 0,11 la mie în aerul expirat atunci când a fost testat, însă a scăpat de sancțiuni în urma unei decizii a instanțe. Ieșeanul a scăpat de amendă și și-a primit permisul de conducere înapoi după ce a demonstrat, în instanță, că polițistul care l-a amendat nu avea, la acel moment, atribuții rutiere.

Tribunalul Iași a tranșat recent această speță, obligând Poliția să îi achite 800 de lei drept cheltuieli judiciare.

Potrivit judecătorilor, Prisăcaru a fost oprit de polițistul Alin Orlando Artenie, pe 5 noiembrie 2016. În urma testării, a reieșit o alcoolemie de 0,11 la mie în aerul pur expirat, pentru care ieșeanul a primit nouă puncte amendă și i s-a suspendat dreptul de a conduce.

„Instanța constată că aparatul etilotest Drager cu care a fost testat petentul este un mijloc tehnic certificat, iar testarea petentului a fost făcută, în aceste condiții, în mod legal“, se precizează în motivare.
Șoferul ar fi cerut să fie transportat la spital pentru a i se preleva și probe biologice, însă polițistul rutier a refuzat.

Polițistul, exclus până la urmă din sistem

Prisăcaru a contestat procesul verbal de contravenție și a invocat, printre altele, și că polițistul constatator nu avea dreptul de a-l sancționa. Poliția Iași a transmis instanței că agentul Artenie că acesta era „pus la dispoziție“, din cauza unei cercetări penale, ceea ce însemna că avea dreptul să exercite doar anumite sarcini. Printre acestea nu se numărau și instituirea unor filtre pentru a verifica dacă șoferii consumaseră sau nu băuturi alcoolice.

„Raportat la fapta reținută în sarcina intimatului (n.r. – șoferul), se constată că potrivit art. 109 din OUG 195/2002 și art. 177 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițiștii rutieri din cadrul Poliției Române, aceștia fiind ofițerii și agenții de poliție specializați și anume desemnați prin dispoziție a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției Române“, au mai motivat judecătorii ieșeni.
Aceștia au mai arătat că Artenie putea aplica amenzi doar pentru fapte flagrante, nu și planificate în prealabil de Poliție. Polițistul era la acel moment trimis în judecată și condamnat în primă instanță, al doi ani de închisoare cu suspendare, pentru purtare abuzivă. Alături de un alt coleg, agentul a bătut un bătrân până ce acesta a defecat în sediul Poliției. Între timp, condamnarea a rămas definitivă.

„În prezent, persoana respectivă nu mai lucrează în cadrul IPJ Iași“, a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași. Alin Artenie nu a putut fi contactat.