Publicitate

Polițiști de frontieră români sunt în misiune în Grecia. Au salvat de la înec sute de migranți

Publicitate

Apele teritoriale ale Greciei sunt principala cale folosită de grupurile de migranți veniți din mai toată lumea care vor să ajungă ilegal pe tărâmuri elene. La doi pași de coastele insulei Chios, sute de oameni care-și riscă viețile înghesuindu-se pe bărcuțe improvizate sunt salvați de la o moarte sigură de echipajul navei de patrulare MAI 1102 din cadru Gărzii Coastă. Într-o lună, sute de bărbați, femei și copii au fost salvați de la înec de polițiștii de frontieră români.

Insula Chios a devenit, de ceva vreme, poarta principală de intrare în Grecia pentru fugarii din mai toată lumea. Bărbați, femei – unele chiar și însărcinate – , dar și foarte mulți copii printre care și bebeluși, sunt înghesuiți fără milă de traficanții de oameni pe bărcuțe care, din cauza supraîncărcării, se pot răsturna și scufunda oricând. Disperați, omenii nu numai că acceptă pariul cu moartea, dar și plătesc sume considerabile pentru un vis care se poate risipi pe fundul mării pe care încearcă o să o traverseze.

Publicitate

Într-o lună au fost salvați 300 de migranți ilegali
Printre echipajele care patrulează în apropierea coastelor insulei Chios este și nava românească a Poliției de Frontieră MAI 1102, cu 23 de ofițeri și agenți la bord. În prima lună de detașare polițiștii de frontieră români au ”pescuit” din apele Mării Egee aproape 300 de migranți ilegali, pasageri în mai multe bărci de mici dimensiuni umplute până la refuz.
După interceptarea bărcilor vechi și improvizate care plutesc în derivă – unele ambarcațiuni făcute din cauciuc -, polițiștii români îi urcă la bordul navei de patrulare, le oferă hrană și asistență medicală în regim de urgență, după care îi predau autorităților grecești din Portul Chios. Pe insulă sunt identificați, dacă se poate, și apoi sunt cazați în centre speciale, în hotspot-uri. În misiunile de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene în Marea Egee, echipajul navei MAI 1102 a Gărzii de Coastă a salvat de la moarte aproximativ 300 de migranți din toată lumea”, ne-a declarat comisar șef Fabian Bădilă, din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
Citeste mai mult pe libertatea.ro

Publicitate